Gdy Intel ogranicza inwestycje, AMD zapowiada uruchomienie nowego centrum projektowego

AMD zapowiedziało otwarcie centrum projektowego w Serbii. Placówka będzie rozwijać AI oraz oprogramowanie ROCm.

Kamil Cuber18 września 2024
Źrodło fot. AMD.

Przez kilka ostatnich miesięcy Intel nie radził sobie najlepiej. Problemy z procesorami, niedokończone inwestycje czy masowe zwolnienia to tylko niektóre z kłopotów „niebieskich”. Taka sytuacja sprzyja konkurentom amerykańskiego giganta, a najbardziej firmie AMD, która zapowiedziała, że zamierza mocniej zainwestować w rozwój AI. W tym celu powstać ma nowe centrum projektowe na terenie Serbii. Informacje takie przekazał wiceprezes i dyrektor ds. oprogramowania AMD, Andrej Zdravkovic w trakcie wywiadu przeprowadzonego przez serwis Techpowerup.

Cele AMD

Choć AMD może kojarzyć się głównie z procesorami i kartami graficznymi, to firma rozwija także własne oprogramowanie. Właśnie na tym ma skupić się wspomniana placówka w Serbii. Głównym celem inżynierów będzie rozwijanie oprogramowania AMD ROCm, na które składają się narzędzia, kompilatory oraz biblioteki służące głównie do obsługi sztucznej inteligencji. Warto przy tym wspomnieć, że jest ono dystrybuowane w modelu open source, więc mogą z niego korzystać dowolnie wszyscy programiści.

Dodatkowo placówka ma pracować nad rozszerzeniem obsługi ROCm na karty Radeon. Dzięki temu możliwe byłoby uruchomienie lokalnych AI nie tylko na nowych Ryzenach, ale także na układach graficznych „czerwonych”. W teorii takie działanie mogłoby zwiększyć dostępność sztucznej inteligencji oraz pozwoliłoby AMD na konkurowanie z układami od Nvidii, które już korzystają z AI.

Dlaczego Serbia?

Wybór Serbii jako miejsca, gdzie powstanie nowe centrum projektowe nie jest przypadkowy. Według Andreja Zdravkovica w kraju tym jest wielu dobrych inżynierów. Dzięki temu AMD nie będzie musiało martwić się o braki kadrowe w ośrodku. Dodatkowo już teraz na terenie Serbii pracuje dla firmy duży zespół inżynierów.

Kilka różnych rzeczy. Zdecydowanie dostępność wykwalifikowanych talentów inżynierskich. Zaczęliśmy od dostawcy usług zewnętrznych. Rozpoznaliśmy możliwości i rozwinęliśmy początkowo małą grupę, do pokaźnego zespołu inżynierów, którzy teraz dla nas pracują. Osobiście muszę podkreślić, że lokalne talenty są fenomenalne, ponieważ ukończyłem tutejszy uniwersytet. Bardzo ważne jest, aby ludzie , których zatrudniamy, byli bardzo zainteresowani nauką i podejmowaniem nowych wyzwań. Zaczęliśmy współpracę z serbskimi uniwersytetami, aby nawiązać partnerstwo i rozwijać następne pokolenie.

Niestety w trakcie wywiadu nie pojawiły się żadne informacje o nowych produktach AMD. Jednak Andrej Zdravkovic zasugerował, że AMD nie zamierza skupiać się jedynie na sprzęcie, ale również wprowadzać innowacje w oprogramowaniu. Dzięki temu firma będzie mogła zwiększyć dostępność swoich układów oraz usług.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Nowe Huawei Watch zaprezentowane. Mamy polskie ceny, specyfikację i dostępne warianty

AMD chce zaatakować Intela procesorami Ryzen 200

Czy zbyt mocny zasilacz w komputerze może zaszkodzić? Odpowiedź społeczności zaskakuje

AMD Radeon RX 8000: wszystkie informacje i plotki na temat specyfikacji, wydajności, premiery i nie tylko