Eksperci ostrzegali przed huraganem. X uznał to za dezinformację

Platforma X wywołała falę krytyki ze strony meteorologów, oznaczając ostrzeżenie o huraganie Beryl jako fałszywą informację. Eksperci AccuWeather, którzy jako pierwsi przewidzieli tor nadciągającego zjawiska, obawiają się, że decyzja X mogła narazić życie mieszkańców Karaibów na niebezpieczeństwo.

nauka
Krystian Łukasik2 lipca 2024
Źrodło fot. weather.ndc.nasa.gov

Platforma społecznościowa X oznaczyła ostrzeżenie o huraganie Beryl jako fałszywą informację, przez co wywołała falę krytyki ze strony meteorologów. Eksperci AccuWeather, którzy jako pierwsi przewidzieli tor nadciągającego żywiołu, obawiają się, że decyzja X mogła narazić życie mieszkańców Karaibów na niebezpieczeństwo.

Spór o źródło informacji

AccuWeather, renomowana firma prognostyczna, opublikowała w czwartek prognozę dla wschodniej części Karaibów. Wynikało z niej, że do regionu zbliżał się huragan Beryl. Prognoza ta, poparta mapą przedstawiającą przewidywany torprzejścia zjawiska, okazała się niezwykle trafna, ponieważ Beryl uderzył w wyspę Carriacou jako huragan kategorii 4.

Jednak użytkownicy X oznaczyli post AccuWeather jako dezinformację, powołując się na fakt, że „oficjalne prognozy dotyczące huraganów pochodzą wyłącznie od Narodowego Centrum Huraganów (NHC)”. Notatka społeczności sugerowała, że prognoza AccuWeather ma „bardzo małe poparcie w danych i niskie prawdopodobieństwo weryfikacji”.

Zagrożenie dla życia

Decyzja X wywołała oburzenie wśród meteorologów AccuWeather, którzy podkreślają, że firma korzysta z danych z renomowanych źródeł, takich jak NOAA, NASA, Narodowe Centrum Huraganów i Światowa Organizacja Meteorologiczna. CEO AccuWeather, Steve Smith, na łamach serwisu The Independent wyraził zaniepokojenie, że notatka mogła wprowadzić w błąd czytelników w obliczu zbliżającego się huraganu.

Notatka była fałszywą informacją. Wprowadziła zamieszanie w czasie, gdy godziny i minuty miały kluczowe znaczenie dla ludzi mieszkających w tych regionach, aby mogli się odpowiednio przygotować – powiedział Smith w wywiadzie dla The Independent.

John Porter, starszy wiceprezes i główny meteorolog AccuWeather, dodatkowo podkreślił, że firma dążyła do jak najszybszego opublikowania prognozy, aby przekazać informacje ratujące życie, zwłaszcza że był to początek sezonu huraganów.

Huragany - dlaczego wczesne ostrzeżenie jest kluczowe?

Wczesne ostrzeżenia o huraganach są niezwykle istotne ze względu na czas potrzebny ludziom na zrozumienie nadchodzącego zagrożenia i przygotowanie się do nadejścia gwałtownej zmiany pogody. Huragan Beryl, który błyskawicznie przekształcił się z depresji tropikalnej w potężny huragan, jest tego najlepszym przykładem. Jego gwałtowny rozwój spowodował „duże zniszczenia i spustoszenie w Carriacou i Petite Martinique”, poinformował premier Grenady – Dickon Mitchell.

W związku z zaistniałą sytuacją, AccuWeather apeluje do X i innych platform społecznościowych o ponowną ocenę sposobu moderacji postów pochodzących od ekspertów.

Cała ta sytuacja rodzi bardzo ważne pytania o to, jak informacje ratujące życie będą oznaczane przez platformy... ich działania nie mogą stać na drodze zaufanej marce, najbardziej znanej marce pogodowej na świecie, dostarczającej ludziom informacje ratujące życie – powiedział Steve Smith.

Aktualna sytuacja

Na ten moment nic wskazuje, by sytuacja miała się uspokoić. Huragan Beryl, który zbliża się do kategorii 5, kontynuuje swoją niszczycielską podróż na zachód, a meteorolodzy przewidują, że może on uderzyć w Jamajkę już jutro.

Aktualna pozycja oraz przewidywana droga huraganu Beryl na dzień 2 lipca 2024 r. Beryl jest huraganem 5. kategorii, który przesuwa się przez Morze Karaibskie. Źródło: NOAA

POWIĄZANE TEMATY: nauka Twitter

Krystian Łukasik

Zawodowo skupia się na pisaniu wiadomości ze świata elektroniki oraz tłumaczeń opisów i instrukcji produktów specjalistycznych. Pasja do nowoczesnych technologii komputerowych oraz gamingu pozwala mu być ciągle na bieżąco z ewoluującymi trendami w tych dziedzinach. Jego zamiłowanie do języka angielskiego stało się fundamentem decyzji o podjęciu i ukończeniu studiów z filologii angielskiej.

Samsung Galaxy S24 Ultra w końcu w cenie, która nie przyprawia o zawrót głowy. Ten smartfon to fotograficzna ekstraklasa i moje prywatne marzenie

A gdyby tak zjeść kod QR po jego użyciu? Naukowcy z Singapuru pracują nad nowymi zastosowaniami druku 3D

Czerwcowa ankieta Steam pokazuje sukces Nvidii. Skok popularności mobilnych kart RTX 4060

To całkiem niezłe słuchawki z ANC, ale mają kilka poważnych problemów. Recenzja Huawei FreeBuds 6i