Co to jest lockdown mode na iOS i jak działa?

Firma Apple przygotowała specjalny tryb dla urządzeń z systemem iOS. Lockdown mode oferuje dodatkowe zabezpieczenia przeznaczone dla użytkowników narażonych na specjalistyczne cyberataki. W tym artykule przyglądamy mu się z bliska.

Krystian Pieniążek27 grudnia 2023
Źrodło fot. Ilya Yarmosh | Unsplash

Urządzenia z systemem iOS oferują dodatkowy poziom zabezpieczeń, zwany trybem izolacji lub trybem blokady (ang. Lockdown Mode). W niniejszym artykule sprawdzamy, dla kogo jest on przeznaczony, a także pokazujemy, jak go aktywować.

Co to jest lockdown mode na iOS?

Tryb blokady na urządzeniach z systemem iOS to specjalny tryb oferujący dodatkowe zabezpieczenia przed cyberatakami. Jak informuje producent, jest on przeznaczony dla osób, które na przykład z racji wykonywanego przez siebie zawodu mogą być narażone na „niezwykle rzadkie i wysoce wyrafinowane” ataki. Jednocześnie firma Apple przekonuje, że większość użytkowników nigdy nie doświadczy tych ostatnich. Niemniej, z lockdown mode może skorzystać każdy.

Tryb izolacji po raz pierwszy pojawił się w iOS 16 i jest obecny również w nowszych iteracjach tego systemu.

Jak działa tryb blokady w iOS?

Tryb blokady wpływa na działanie wybranych aplikacji, powodując rozmaite ograniczenia lub całkowicie dezaktywując określone programy i funkcje. Sprawia on między innymi, że:

1. Większość załączników do odbieranych przez nas wiadomości jest zablokowana, poza obrazami, a także plikami audio i wideo.
  2. Połączenia z obcymi osobami przy pomocy FaceTime są zablokowane, podobnie jak SharePlay oraz Live Photos.
  3. Przeglądarka internetowa nie może korzystać z niektórych technologii, przez co strony mogą wczytywać się wolniej oraz działać nieprawidłowo.
  4. W udostępnianych przez nas zdjęciach nie są uwzględniane informacje o lokalizacji.
  5. Tylko odblokowany iPhone lub iPad może łączyć się z innymi urządzeniami.
  6. Połączenia z niezabezpieczonymi sieciami Wi-Fi zostają wyłączone, podobnie jak obsługa sieci 2G.
  7. Przychodzące do nas zaproszenia do usług Apple są blokowane.

Z pełną listą zmian i blokad, które wprowadza lockdown mode na iOS, zapoznacie się na oficjalnej stronie internetowej wsparcia technicznego Apple.

Lockdown mode na iOS – jak włączyć?

Aby włączyć tryb izolacji w systemie iOS, należy:

1. Wejść do Ustawień.
  2. Przejść do sekcji „Prywatność i ochrona”.
  3. Przewinąć listę w dół i odnaleźć pozycję „Tryb blokady”, a następnie wybrać „Włącz tryb blokady”.
  4. Raz jeszcze wybrać opcję „Włącz tryb blokady”.
  5. Stuknąć w „Włącz i uruchom ponownie” oraz wprowadzić hasło.
Co to jest lockdown mode na iOS i jak działa? - ilustracja #1
Aktywacja trybu blokady na iOS sprowadza się do kilku stuknięć w ekran. Źródło: Apple

Tryb blokady na iOS – jak dodać aplikację lub stronę internetową do listy wyjątków?

Lockdown mode na iOS umożliwia tworzenie listy wyjątków; znajdujące się na niej strony internetowe lub aplikacje nie będą objęte zabezpieczeniami. Aby to zrobić, należy:

1. W trakcie przeglądania Internetu przy pomocy aplikacji Safari wejść do „Ustawień strony”, a następnie przejść do „Ustawień witryny” i wyłączyć tryb blokady dla danego serwisu.
  2. Wejść do „Ustawień”, przejść do sekcji „Prywatność i ochrona”, przejść do „Zabezpieczeń”, a następnie do „Trybu izolacji”. Tam wybrać opcję „Konfiguruj przeglądanie www” i usunąć z listy programów objętych zabezpieczeniami pozycje, które chcemy wykluczyć.

Polecamy Twojej uwadze również następujące artykuły:

1. Jak zgrać zdjęcia z iPhone na komputer?
  2. Tryb czuwania w iOS 17 - co to jest i jak włączyć?
  3. Jak przenieść kontakty z Androida na iOS?

Krystian Pieniążek

Współpracę z GRYOnline.pl rozpoczął w sierpniu 2016 roku. Pomimo że Encyklopedia Gier od początku jest jego oczkiem w głowie, pojawia się również w Newsroomie, a także w dziale Publicystyki. Doświadczenie zawodowe zdobywał na łamach nieistniejącego już serwisu, w którym przepracował niemal trzy lata. Ukończył Kulturoznawstwo na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Prowadzi własną firmę, biega, uprawia kolarstwo, kocha górskie wędrówki, jest fanem nu metalu, interesuje się kosmosem, a także oczywiście gra. Najlepiej czuje się w grach akcji z otwartym światem i RPG-ach, choć nie pogardzi dobrymi wyścigami czy strzelankami.

Australijski sąd uznał, że Uber nie płaci swoim kierowcom i anulował dług podatkowy w wysokości 81 milionów dolarów

Epopeja Starlinera dobiegła końca. Statek Boeinga wrócił na Ziemię

Inżynier stworzył wolumetryczny wyświetlacz 3D i odpalił na nim Dooma

Łowca okazji kupuje PS2 na pchlim targu, by w domu z goryczą uświadomić sobie popełniony błąd