Pełne magazyny maszyn - Chiny szykują się na więcej sankcji

Chiny przygotowują się na kolejne sankcje dotyczące eksportu zaawansowanych amerykańskich technologii. Tamtejsze firmy gromadzą już zapasy komponentów, które mają im ułatwić przetrwanie trudnych czasów.

gaming
Marek Pluta28 lutego 2023
Źrodło fot. Unsplash | Alejandro Luengo

Amerykanie od dawna prowadzą z Chinami wojnę technologiczną, a nałożone na ten kraj sankcje rozpoczęte m.in. od ograniczeń dostępności technologii dla koncernów Huawei oraz ZTE, są nieustannie zaostrzane. Jesienią ubiegłego roku zrobiono to po raz kolejny. USA twierdzi, że chce w ten sposób utrudnić Chinom opracowanie półprzewodników do zastosowań militarnych, w tym także do superkomputerów oraz modelowania broni atomowej i hipersonicznej, co mogłoby zwiększyć potencjał militarny tego kraju.

Stany Zjednoczone nie są odosobnione w tych działaniach – dołączają do nich także inne kraje. W zeszłym miesiącu Japonia oraz Holandia osiągnęły porozumienie, dotyczące ograniczeń eksportu nowoczesnych narzędzi do produkcji zaawansowanych mikroprocesorów. Chińczycy mają jednak plan, jak temu przeciwdziałać.

Chiny przygotowują się na nowe sankcje

Jak donosi South China Morning Post, informacja o zaostrzeniu sankcji wzbudziła panikę u chińskich producentów półprzewodników. Wielu rozpoczęło więc gromadzenie zapasów materiałów oraz sprzętu niezbędnego do produkcji chipów. Jedna z firm z siedzibą w Pekinie już teraz wypełniła nimi po brzegi kilka dużych magazynów.

Dziennikarze podkreślają, że chińskie firmy obawiają się, że sankcje mogą w przyszłości bardzo utrudnić dostęp do komponentów. Co ciekawe, Japonia jeszcze nie rozpoczęła wdrażania nowych sankcji, gdyż nowe przepisy wejdą w życie dopiero w kwietniu, więc firmy nadal czekają na wytyczne.

Inaczej jest w Holandii, gdzie producenci otrzymali zakaz sprzedaży swojego sprzętu do Chin. Jednym z nich jest firma ASML, będąca największym na świecie dostawcą maszyn litograficznych do produkcji procesorów, która ze względu na brak rządowej licencji nie może już wysyłać do Państwa Środka najbardziej zaawansowanej maszyny kosztującej 164 mln dolarów za sztukę. Dostała też zakaz eksportu niektórych starszych narzędzi do litografii w głębokim ultrafiolecie (DUV).

Pełne magazyny maszyn - Chiny szykują się na więcej sankcji - ilustracja #1
Chińczycy szykują się na chipową apokalipsę. Źródło: Unsplash | Laura Ockel

Zachodnie restrykcje z pewnością bardzo utrudnią życie chińskiemu rządowi, przede wszystkim negatywnie wpływając na realizację narodowego planu strategicznego Made in China 2025, zakładającego uniezależnienie się od zachodnich producentów chipów. Chociaż co jakiś czas słychać o postępach w działaniu rodzimej branży, to nie wiadomo, jak potoczą się jej dalsze losy bez wsparcia zachodnich podmiotów.

POWIĄZANE TEMATY: gaming komputery Chiny polityka

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Apple iPhone 15 w tej promocji to przepis na hit. W końcu smartfon, na który możemy sobie pozwolić

„Wszystko, co piękne, urocze i analogowe, zostanie zniszczone przez płaski, czarny ekran”: gorzka reakcja klientów Apple na reklamę nowego iPada

Pracownik zarabiał ponad 900 tys. zł mając dwa etaty jednocześnie, ale z tego zrezygnował z kilku powodów

PS5 Pro może być jeszcze wydajniejsze niż sądziliście