Batman: Arkham Shadow dodawany do Meta Quest 3 i 3S. A co z Polską? Wyjaśniamy zamieszanie

W tym artykule opisujemy, jak wygląda kwestia dostępności promocji na grę Batman: Arkham Shadow, którą ma otrzymać za darmo każdy, kto zamówi w sklepie firmy Meta gogle Meta Quest 3 bądź Meta Quest 3S.

rozrywka
Krystian Pieniążek8 października 2024
Źrodło fot. Camouflaj

Chcąc zapewnić jak największe zainteresowanie swoim nowym goglom VR, czyli Meta Questowi 3S, a także zwiększyć popularność starszego, choć jednocześnie bardziej zaawansowanego headsetu Meta Quest 3, firma Meta zorganizowała promocję, w ramach której przez ograniczony czas każdy, kto zakupi jedno z tych urządzeń, otrzyma gratis grę Batman: Arkham Shadow. Poniżej omawiamy kwestię dostępności tej promocji w Polsce.

Jeżeli natomiast chcecie sprawdzić, czym Meta Quest 3S różni się od Meta Questa 3, zapraszamy Was do naszego wcześniejszego poradnika.

Batman: Arkham Shadow za darmo z Meta Quest 3 i 3S. O co chodzi?

W chwili pisania tych słów o tym, że Batman: Arkham Shadow będzie dołączany do „gogli Quest 3 lub Quest 3S w ramach ograniczonej czasowo oferty”, możemy przeczytać na karcie tej gry w oficjalnym sklepie firmy Meta. Niemniej próżno szukać stosownej informacji zarówno na „polskiej” karcie Meta Questa 3, jak i na rodzimej karcie Meta Questa 3S.

Tymczasem wystarczy zmienić region w sklepie, by wzmianka o darmowej przygodzie Mrocznego Rycerza pojawiła się i tam.

Przez niewłaściwą komunikację ze strony firmy Meta można było odnieść wrażenie, że promocja na darmowego Batmana ominie Polskę. Źródło: Kadukowo / X.

To ostatnie sprawiło, że na przełomie września i października 2024 roku w serwisie X (dawniej znanym jako Twitter) pojawił się wątek, zgodnie z którym przedstawiona powyżej oferta miała nie dotyczyć Polski i Tajwanu. Na przestrzeni kolejnych dni profil Kadukowo, który nagłośnił tę sprawę, przeprowadził jednak własne śledztwo, „bombardując” firmę Meta pytaniami o tę promocję nad Wisłą.

Ostatecznie udało mu się otrzymać odpowiedź, zgodnie z którą ograniczona czasowo promocja na darmową grę Batman: Arkham Shadow przy zakupie gogli Meta Questa 3 i 3S dotyczy również naszego kraju. Co prawda w chwili pisania tych słów taka informacja nadal nie pojawiła się na kartach headsetów w sklepie Meta, a dodatkowo nawet składając zamówienie, nie jesteśmy informowani o promocji, jednak pojawiają się głosy potwierdzające otrzymanie bonusu po złożeniu zamówienia. Można więc uznać, że Meta nie pokpiła sprawy i na szczęście nie potraktowała klientów z Polski jako graczy drugiej kategorii.

Na koniec warto jeszcze odnotować, że datę premiery headsetu Meta Quest 3S wyznaczono na 15 października 2024 roku, zaś Batmana: Arkham Shadow – na 22 października.

Polecamy Twojej uwadze również następujące artykuły:

1. Meta Quest 4 - co wiadomo? Przewodnik po informacjach o nowych goglach VR
  2. Valve Index 2 - potencjalny termin premiery, cena i specyfikacja
  3. PlayStation VR2 i PC - jak podłączyć gogle do komputera? Podpowiadamy

Krystian Pieniążek

Współpracę z GRYOnline.pl rozpoczął w sierpniu 2016 roku. Pomimo że Encyklopedia Gier od początku jest jego oczkiem w głowie, pojawia się również w Newsroomie, a także w dziale Publicystyki. Doświadczenie zawodowe zdobywał na łamach nieistniejącego już serwisu, w którym przepracował niemal trzy lata. Ukończył Kulturoznawstwo na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Prowadzi własną firmę, biega, uprawia kolarstwo, kocha górskie wędrówki, jest fanem nu metalu, interesuje się kosmosem, a także oczywiście gra. Najlepiej czuje się w grach akcji z otwartym światem i RPG-ach, choć nie pogardzi dobrymi wyścigami czy strzelankami.

AI w służbie modderów. Mieszkańcy Stardew Valley pełni życia i prawdziwi towarzysze z głębią w Skyrimie

Dragon Age: Veilguard za darmo w GeForce Now Ultimate? Jeśli Twój PC nie domaga, to niezła oferta

938 gigabitów na sekundę; sieć 6G jest aż 900 razy szybsza od 5G w testach

Ekspert sprawdził wszystkie popularne handheldy do gier i uważa, że wciąż brakuje bezpośredniego konkurenta Steam Decka