Apple pogrywa z UE; nowe funkcje iOS z ograniczeniami

Zmiany, jakie wprowadza iOS 17.4, dotyczą przede wszystkim rynku europejskiego. Apple potwierdza, że opuszczenie obszaru wspólnoty może wiązać się z ograniczeniami niektórych funkcji.

Marek Pluta8 marca 2024
Źrodło fot. Unsplash | Thom Bradley

Jak już informowaliśmy, w tym tygodniu zadebiutowała nowa aktualizacja systemowa iOS 17.4, która wprowadza zmiany, dostosowujące usługi Apple do obowiązującej na terenie Unii Europejskiej „Ustawy o rynkach cyfrowych. Użytkownicy iPhone’ów muszą jednak mieć świadomość tego, że część z nich ograniczona jest wyłącznie do krajów wspólnoty. Amerykański koncern właśnie potwierdził, że opuszczenie tego obszaru będzie wiązało się z utratą niektórych funkcji.

Nowe opcje iOS z ograniczeniami

Jak już wyjaśnialiśmy, największymi nowościami, wprowadzonymi przez Apple, są możliwość pobierania aplikacji z zewnętrznych sklepów, dopuszczenie do użytku alternatywnych metod płatności oraz obsługa innych przeglądarek. Firma na swojej stronie uprzedza jednak, że wspomniane zmiany są ograniczone wyłącznie do terenu Europy.

By z nich korzystać, Apple ID musi być ustawione na jeden z krajów lub regionów Unii Europejskiej, zaś użytkownik musi fizycznie znajdować się na jej terenie. Jeśli opuści obszar wspólnoty, nadal będzie mógł korzystać z aplikacji zainstalowanych z alternatywnych sklepów. Wspomniane platformy wciąż będą dostarczać im aktualizacje, zaś posiadacz telefonu może zarządzać zainstalowanym wcześniej oprogramowaniem. Będzie to jednak możliwe wyłącznie przez 30 dni od opuszczenia obszaru Unii Europejskiej. Po ich upływie, możliwość korzystania z alternatywnych sklepów z aplikacjami stanie się niedostępna.

Koncern z Cupertino wyjaśnia również, że aplikacje zainstalowane z zewnętrznych sklepów mogą przestać działać, jeśli sklep również przestanie funkcjonować. Tak samo stanie się, gdy użytkownik usunie z telefonu aplikację zapewniającą dostęp do alternatywnego rynku. Można oczywiście przywrócić jej funkcjonowanie, poprzez pobranie z innego sklepu. Należy jednak pamiętać, że wcześniej trzeba usunąć posiadany już program, co może wiązać się z utratą powiązanych z nim danych.

Zasady wprowadzone przez Apple w nowej aktualizacji systemowej, mogą wprawdzie ułatwić wielu użytkownikom życie, ale też stanowią swego rodzaju pułapkę. Jeśli dokładnie się ich nie pozna, można zostać niemiło zaskoczonym brakiem dostępu do ulubionych programów. Warto więc mieć tego świadomość.

POWIĄZANE TEMATY: mobile Apple smartfony iOS iPhone

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Pozycja Google zagrożona? OpenAI planuje stworzyć własną wyszukiwarkę

Według Microsoftu 61 proc. pracowników w Polsce wykorzystuje AI w codziennej pracy

Ex-flagowa Motorola w tej promocji to prawdopodobnie najbardziej opłacalny smartfon na świecie. Ona wręcz pożera konkurencję

Gracz spełnia marzenie o własnej kafejce internetowej; wspiera go społeczność i otrzymuje darowizny oraz kierownicę wyścigową w prezencie