Zapowiedziano mocniejszego konkurenta Steam Decka

Chińska firma AYANEO nie próżnuje i chce namieszać na rynku przenośnych konsol do gier. Jej nowy produkt jeszcze przed premierą przeszedł do historii.

gaming
Marcin "Nicek" Nic1 lipca 2022

Źródło fot. powyżej: Materiały promocyjne

Chiński producent handheldów AYANEO zdradził pierwsze szczegóły dotyczące modelu NEXT II. Z informacji podanych przez producenta wynika, że w sprzedaży pojawią się warianty oparte o rozwiązania Intela oraz AMD (via wccftech.com). Przenośna konsola wyposażona będzie w procesory Alder Lake oraz Ryzen 6000 od tych producentów.

Zapowiedziano mocniejszego konkurenta Steam Decka - ilustracja #1
Tak prezentuje się AYANEO NEXT II. Źródło: Materiały promocyjne

Najważniejsze jest jednak to, że będzie to pierwszy sprzęt tego typu, w którym zamontowana zostanie dedykowana karta graficzna. Zastosowanie układów Intel ARC lub mobilnych Radeonów RX 6000M może sprawić, że będziemy mieli do czynienia z najmocniejszym handheldem na rynku.

Jednak zamontowanie tak wydajnych podzespołów stawia duży znak zapytania jeśli chodzi o chłodzenie w AYANEO NEXT II. Na zdjęciach zaprezentowanych przez producenta widać, że urządzenie jest sporych rozmiarów, jednak czy będzie w stanie oddawać ciepło generowane podczas grania? Oby producent znalazł na to sposób, ponieważ zbyt wysoka temperatura sprzętu może mocno zrazić użytkowników do korzystania z NEXT II.

Na tę chwilę nie wiadomo, kiedy nowy model przenośnej konsoli od AYANEO trafi na rynek. Mówi się jednak o tym, że premiera nastąpi jeszcze w tym roku. NEXT II ma należeć do segmentu premium, a jego cena może przekroczyć nawet 1000 dolarów amerykańskich.

Marcin "Nicek" Nic

Przygodę z pisaniem zaczął na nieistniejącym już Mobilnym Świecie. Następnie tułał się po różnych serwisach technologicznych. Chociaż nie jest typowym graczem, a na jego komputerze znajduje się tylko Football Manager, w końcu wylądował w GRYOnline.pl. Nie ma dnia, w którym nie oglądałby recenzji nowych smartfonów, dlatego początkowo pisał o wszelkiego rodzaju technologii. Z czasem jednak przeniósł swoje zainteresowania bardziej w kierunku kinematografii. Miłośnik NBA, który uważa, że Michael Jordan jest lepszy od LeBrona Jamesa, a koszykówka z lat 90-tych była przyjemniejsza dla oka.

Najnowsza aktualizacja Windowsa 10 i 11 psuje VPN i nie ma na to na razie rozwiązania

AMD ma już 55 lat i radzi sobie bardzo dobrze. W przyszłości może rozwijać więcej technologii powiązanych ze sztuczną inteligencją

Ile zarabia się na TikToku?

W kwietniowej ankiecie Steam wciąż królował Windows 10, choć następca depcze już po piętach, pojawiły się też nowe karty Nvidii RTX 40 Super

Język arabski przechodzi internetową rewolucję. To jedno z najciekawszych zjawisk socjolingwistycznych stulecia