Najnowsze procesory AMD Ryzen mają problemy z opóźnieniami. Producenci zaczynają wdrażać poprawki BIOS-u, które poprawiają tą wadę. Warto je zainstalować, jeśli masz układ w technologii Zen 5.

Arkadiusz Strzała17 września 2024
Źrodło fot. AMD

AMD opublikowało aktualizację BIOS-u dla płyt głównych i posiadaczy najnowszej generacji procesorów Ryzen 9000. Oprogramowanie AGESA 1.2.0.2 rozwiązuje problem spadków wydajności układów wykonanych w technologii Zen 5. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego Twój procesor osiąga gorsze wyniki od swojego poprzednika Zen 4, to być może powinieneś zainstalować tą poprawkę.

Przyspieszenie dla procesorów Zen 5

Jako jedna z pierwszych firm nową wersję BIOS przygotował ASUS. Zestaw poprawek jest przeznaczony dla urządzeń z chipsetami X670E, B650E i B650. Jedną z najważniejszych rzeczy związaną z układami Zen 5 jest poprawa opóźnień komunikacji pomiędzy rdzeniami. To główny powód problemów i słabych wyników benchmarków.

Procesory Ryzen z serii 9000 przed wgraniem aktualizacji potrafią mieć opóźnienia rzędu nawet 200 ns. Po zaktualizowaniu BIOS-u te wartości spadają do ok. 70 ns. Pierwsi użytkownicy, którzy zainstalowali poprawki, raportują wzrost wyniku Cinebench R23 nawet o 600 punktów. Posiadacze topowego Ryzena 9 9950X informują o zysku 300 – 500 punktów w tym benchmarku.

Aby mieć właściwe pojęcie o wielkości różnicy, warto zaznaczyć, że w tym przypadku mowa o chipie, którego wynik w Cinebench R23 wynosi ponad 40 tys.

Poprawa opóźnień rdzeń-rdzeń po aktualizacji BIOS. Źródło: WCCFtech - Zaktualizuj BIOS, jeśli masz jeden z tych procesorów AMD, poprawę zauważysz gołym okiem - wiadomość - 2024-09-17
Poprawa opóźnień rdzeń-rdzeń po aktualizacji BIOS. Źródło: WCCFtech

Co ciekawe, niewielki zysk wydajności (w benchmarkach) zauważono nawet w starszych Ryzenach 7000, w serii X3D. ASUS dość szybko zdecydował się na publikację poprawek, choć miał minąć pewien czas ze względu na walidację. Może tak się stało dlatego, że zmiany dotyczą parametrów strojenia dla Zen 5. Miały one owocować wynikami w testach inżynierów, ale nie współpracowały dobrze z benchmarkami u konsumentów. Teraz procesory zostały „przestawione” tak, aby osiągały lepsze wyniki u swoich klientów.

Procesor AMD Ryzen kupisz w sklepie RTV Euro AGD

Ten materiał nie jest artykułem sponsorowanym. Jego treść jest autorska i powstała bez wpływów z zewnątrz. Część odnośników w materiale to linki afiliacyjne. Klikając w nie, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji. Dziękujemy!

Arkadiusz Strzała

Swoją przygodę z pisaniem zaczynał od własnego bloga i jednego z wczesnych forum (stworzonego jeszcze w technologii WAP). Z wykształcenia jest elektrotechnikiem, posiada zamiłowanie do technologii, konstruowania różnych rzeczy i rzecz jasna – grania w gry komputerowe. Obecnie na GOL-u jest newsmanem i autorem publicystyki, a współpracę z serwisem rozpoczął w kwietniu 2020 roku. Specjalizuje się w tekstach o energetyce i kosmosie. Nie stroni jednak od tematów luźniejszych lub z innych dziedzin. Uwielbia oglądać filmy science fiction i motoryzacyjne vlogi na YouTube. Gry uruchamia głównie na komputerze PC, aczkolwiek posiada krótki staż konsolowy. Preferuje strategie czasu rzeczywistego, FPS-y i wszelkie symulatory.

Jak włączyć i wyłączyć Game Mode w iOS 18?

iPhone 16 - pojemność baterii. Ile może wytrzymać iPhone 16?

Wiemy jak będzie wyglądać pudełko PS5 Pro. Zabraknie oznaczenia o 8K

Gdy Intel ogranicza inwestycje, AMD zapowiada uruchomienie nowego centrum projektowego

Switch 2 ma coraz mniej tajemnic. Ostatni przeciek zdradza wygląd i specyfikację konsoli