Za dużo RTX-ów 4070; NVIDIA zatrzymuje dostawy w Chinach

Nvidia RTX 4070 słabo sprzedaje się w Chinach, przez co jej produkcja może zostać wstrzymana na pewien okres, by uniknąć nadpodaży.

gaming
Damian Miśta21 kwietnia 2023
Źrodło fot. Nvidia.

Według doniesień z chińskiego forum Board Channels (via Wccftech), firma Nvidia poinformowała swoich partnerów biznesowych w Chinach o zatrzymaniu dostaw kart graficznych GeForce RTX 4070 na okres jednego miesiąca. Sytuacja najprawdopodobniej wynika z tego, że chińskie magazyny są przepełnione GPU, a karty nie sprzedają się w oczekiwanym tempie.

Ceny kart graficznych sprawdzisz tutaj

Wiadomość na ten moment dotyczy wyłącznie partnerów firmy Nvidia na terenie Chin. Ciężko jest określić czy gigant podejmie podobne działania w innych częściach globu. Przykładowo w Niemczech odnotowuje się stosunkowo dobrą sprzedaż modelu GeForce RTX 4070 na tle innych kart graficznych. Natomiast w Polsce już teraz możemy zauważyć spadki ceny bazowej wspomnianego układu, co może świadczyć o niskim zainteresowaniu ze strony potencjalnych klientów.

Karta graficzna Nvidia GeForce RTX 4070 w wielu recenzjach okazała się całkiem solidnym zawodnikiem, który był porównywany z poprzednim flagowym RTX-em 3080. Obniżenie cen bazowych w Polsce może jednak sugerować, że również w naszym kraju karty zaczynają zalegać na półkach. Biorąc pod uwagę powyższe, będziemy monitorować przyszłe działania firmy NVIDIA i poinformujemy Was o ewentualnych działaniach związanych z RTX-ami 4070.

1. Strona internetowa Nvidii

Ten materiał nie jest artykułem sponsorowanym. Jego treść jest autorska i powstała bez wpływów z zewnątrz. Część odnośników w materiale to linki afiliacyjne. Klikając w nie, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji. Dziękujemy!

Damian Miśta

Na GRYOnline.pl udziela się od lipca 2022 roku. Najczęściej publikuje artykuły o nowinkach w świecie technologii ze względu na zainteresowanie sprzętem elektronicznym i zmieniającą się rzeczywistością, jednak zdarza mu się również podejmować tematy związane z grami i filmami. Poza tym chętnie wybiera się w podróż do minionych epok. Do gier i pisania ciągnęło go od młodych lat, więc kończył różne tytuły, żeby je później amatorsko recenzować. Zna wszystkie zakamarki Khorinis, a serię przygód Indiany Jonesa powtarzał wiele razy.

Ile zarabia się na TikToku?

W kwietniowej ankiecie Steam wciąż królował Windows 10, choć następca depcze już po piętach, pojawiły się też nowe karty Nvidii RTX 40 Super

Język arabski przechodzi internetową rewolucję. To jedno z najciekawszych zjawisk socjolingwistycznych stulecia

Ten smartfon ma wszystko, jest dostępny za rozsądne pieniądze, a do tego wygląda jak milion dolarów

Majsterkowicz odtworzył GLaDOS z Portala łącząc AI i zamiłowanie do robotyki, wygrał tym konkurs Nvidii