Xbox podobno pracuje nad własnym handheldem

Według najnowszych przecieków, Xbox może pracować nad własną konsolą przenośną.

gaming
Kamil Cuber23 marca 2024
Źrodło fot. Unsplash | Rubaitul Azad.

Konsole przenośne od czasu debiutu Steam Decka przeżywają swój złoty okres. Co chwilę pojawiają się informacje o firmach pracujących nad własnymi handheldami. A na rynku można wybierać wśród wielu modeli, wyposażonych zarówno w układy od AMD jak i Intela. Niedawno pojawiła się informacja, że również Xbox tworzy własną konsolę przenośną. Firma ma już mieć nawet przygotowane pierwsze jej modele.

Jak donosi portal Insider Gaming, Jez Corden w trakcie podcastu Xbox Two potwierdził, że Xbox pracuje nad własnym handheldem. Dodatkowo stwierdził on, że firma posiada już pierwsze prototypy. Co ważne mają być to modele testowe nowej konsoli, a nie próbki pozostałe po wcześniejszych projektach amerykańskiego giganta.

Niestety poza informacją o trwających pracach, Jez Corden nie podzielił się żadnymi szczegółami na temat potencjalnej specyfikacji. Jednak stwierdził on, że nadchodzący handheld ma być w stanie samodzielnie uruchamiać gry, tak jak na przykład Steam Deck czy ROG Ally, a nie jedynie streamować rozgrywkę z konsoli stacjonarnej. Biorąc pod uwagę branżowe trendy, handheld będzie prawdopodobnie wyposażony w procesor od AMD.

Nie pojawiła się również żadna informacja na temat daty premiery omawianej konsoli. Skoro jednak firma posiada już pierwsze prototypy to możliwe, że już niedługo pojawi się więcej przecieków. To nie pierwszy raz, kiedy w sieci pojawiają się informacje o handheldzie od Xboxa. Wcześniej plotki sugerowały, że kolejny Xbox może przypominać Nintendo Switch. Standardowo można by z niego korzystać jak z konsoli przenośnej, a specjalna stacja umożliwiałaby rozgrywkę na dużym ekranie.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Gracz zwraca RTX 3080 do naprawy, producent wysyła mu 3 zepsute karty graficzne jako zamienniki

Jeśli kupować Apple Macbook Air 2023, to tylko w tej promocji. Lepszej oferty raczej szybko nie będzie

Winamp chce udostępnić kod źródłowy nowej aplikacji i zaprasza programistów do współpracy

Średniak, który wygląda jak flagowiec, a do tego ma ładowanie 120 W, aparat 200 MP i znakomity ekran