Wyciekła data premiery kart graficznych Intela; to jeszcze w październiku

Kolejna generacja kart graficznych od Intela może zostać zaprezentowana pod koniec października.

Kamil Cuber16 października 2024
Źrodło fot. Intel.

Intel w ostatnich miesiącach musi mierzyć się z wieloma problemami. Wadliwe procesory, masowe zwolnienia oraz kłopoty z odlewniami to tylko niektóre z nich. Jednak firma dalej się rozwija i przygotowuje nowe układy. Ostatnio pojawiły się wiadomości sugerujące, że premiera kolejnej generacji kart graficznych „niebieskich” nastąpi już pod koniec miesiąca.

Kilka dni temu Intel zapowiedział wydarzenie Intel BaseCamp, które odbędzie się we wtorek, 29 października. Jest ono głównie skierowane do partnerów amerykańskiego giganta. W jego trakcie mają zostać poruszone tematy związane z kartami graficznymi przeznaczonymi na rynek konsumencki. Do tej grupy zaliczają się głównie układy z serii Arc. Choć nie zostało to jednoznacznie potwierdzone to możemy spodziewać się, że „niebiescy” zaprezentują wtedy swoje nowe modele znane jako Intel Battlemage. Wskazują na to także poprzednie przecieki, które sugerowały premierę przed końcem 2024 roku.

Dodatkowo firma planuje omówić tematy związane z procesorami mobilnymi i stacjonarnymi Core Ultra Series 2. Możemy się spodziewać, że ta część będzie poświęcona głównie układom przeznaczonym do PC-tów, które zadebiutują już 24 października. Jednak firma może także zdradzić także nieco szczegółów na temat nadchodzących chipów mobilnych z serii Intel Arrow Lake-HX oraz Arrow Lake-H.

W trakcie wydarzenia mają także odbyć się prezentacje związane z AI Intel Gaudi 3. Są to układy wykorzystywane do szkolenia i obsługi sztucznej inteligencji. Choć nie są one tak popularne jak karty od Nvidii czy AMD to jednak pozwalają one „niebieskim” konkurować na rynku.

Pojawienie się nowych układów od Intela w pod koniec miesiąca mogłoby namieszać na rynku. Ani AMD, ani Nvidia nie zaprezentowały jeszcze swoich nowych kart graficznych, więc modele „niebieskich” musiałyby konkurować jedynie z RX-ami 7000 oraz RTX-ami 4000. Aby wziąć udział w konferencji należy zbyć partnerem Intela. Prawdopodobnie jednak firma udostępni także stream z tego wydarzenia.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Napędy do PS5 wróciły do polskich sklepów. Ceny sięgają 1300 zł

„Nie traktujemy naszych pracowników jak dzieci” Spotify nie widzi powodu, dla którego pracownicy mieliby wracać do biura

Nvidia potrzebuje roku na zbudowanie superkomputera z tysiącami kart graficznych - Elon Musk robi to w 19 dni

Te słuchawki są niemal idealne, o ile brak ANC to nie problem. Recenzja Sony WF-C510