Deweloper twierdzi, że procesory Raptor Lake od Intela są „wadliwe”

Czarne chmury zawisły nad Intelem. Potentat produkcji układów scalonych oskarżony został o sprzedaż wadliwych procesorów z serii Raptor Lake.

gaming
Remigiusz Różański14 lipca 2024
Źrodło fot. Intel

Premiera odświeżonej serii procesorów Raptor Lake wywołała niemałe poruszenie w środowisku gamerów. Dobra wydajność, wysokie częstotliwości oraz wsparcie AI rozpaliły wyobraźnię graczy. Wiele wskazuje na to, że intelowskie układy wyglądały dobrze wyłącznie na papierze. Od pojawienia się na rynku 13. i 14. generacja procesorów boryka się z awaryjnością oraz niestabilnością. „Niebiescy” nie mogą liczyć na dobry PR. Co gorsza, deweloperzy z australijskiego studia Alderon Games oskarżyli giganta o sprzedaż wadliwych procesorów.

Wadliwe procesory

Matthew Cassells, założyciel Alderon Games, zamieścił na stronie studia wpis, w którym jawnie krytykuje Intela oraz ich felerne produkty.

Mój zespół z Alderon Games, pracujący nad wieloosobową grą survivalową Path of Titans, napotkał znaczące problemy ze stabilnością intelowskiego CPU – tj. awarie, niestabilność oraz uszkodzenia pamięci, dotyczą wyłącznie procesorów 13. i 14. generacji. Pomimo aktualizacji kodu, BIOS-u oraz firmware’u usterek nie udało się usunąć.

Problemy napotkali zarówno gracze Path of Titans, jak i deweloperzy oraz dostawcy usług serwerowych. Słowem, awaryjność procesorów z linii Raptor Lake dotyka wszystkie etapy życia tytułu – od jej produkcji, przez dystrybucję, po rozgrywkę. Cassells przyznał, że CPU 13. i 14. generacji początkowo nie dawały oznak wysokiej zawodności, lecz z czasem coraz częściej napotykały przeszkody.

Co dalej?

Alderon Games ma zamiar przeciwdziałać szkodliwemu wpływowi rozwiązań Intela na Path of Titans. W pierwszej kolejności studio planuje skorzystanie z osprzętu AMD, który cechuje się znacznie mniejsza awaryjnością. Australijscy deweloperzy zachęcają zarządców serwerów do zaprzestania z korzystania z CPU Raptor Lake. Planowane jest także zamieszczenie stosownego komunikatu w grze, który ostrzeże graczy przed problemami z intelowskim procesorem.

Cassells zaznaczył motywacje stojące za wpisem.

Biorąc pod uwagę dobro samego Intela, mamy nadzieję, że wycofają oni te procesory oraz zwrócą pieniądze konsumentom. Ten wpis nie ma na celu promować AMD ani żadnego innego dostawcy sprzętu. Każdy produkt może mieć wady i napotykać problemy. Pragniemy wyłącznie poinformować, co się dzieje i gdzie leży przyczyna awarii.

Miejmy nadzieję, że nagłośnienie sprawy skłoni „NIebieskich” do zdecydowanych działań i przywrócenia dobrego imienia procesorom Raptor Lake.

POWIĄZANE TEMATY: gaming Intel CPU / procesory

Autor: Remigiusz Różański

Kontroluje warunki pogodowe, jakość powietrza i hałas - stacja pogodowa Netatmo to gadżet, który powinien zagościć w każdym polskim domu. Teraz dostępna jest ponad 200 zł taniej

Znudziły Was plastikowe obudowy laptopów? Jest dla nich alternatywa w postaci kartonu