Wewnętrzne konflikty w OpenAI; CEO zwolniony

OpenAI stoi w obliczu dużych zmiam kadrowych. Zarząd firmy zdecydował się zwolnić dyrektora generalnego Sama Altmana. Pojawiły się głosy, że jest to spowodowane wewnętrznymi konfliktami.

Agnieszka Adamus18 listopada 2023
Źrodło fot. Unsplash | Mojahid Mottakin

W OpenAI doszło do dość gwałtownych i nieoczekiwanych zmian kadrowych. CEO firmy – Sam Altman – decyzją zarządu został wczoraj zwolniony. Nieoficjalne doniesienia sugerują, że było to podyktowane wewnętrznymi konfliktami. Na ten moment trwają poszukiwania następcy.

Proces przebiegł dość gwałtownie. Sam Altman do ostatniej chwili nie wiedział, że zostanie usunięty ze swojego stanowiska. Dwa dni temu bowiem miał on jeszcze brać udział w służbowych spotkaniach.

1. Zwolnienie miało być wynikiem sporu pomiędzy Altmanem, a głównym naukowcem Illyą Sutskeverem. Dotyczył on tego, w jakim kierunku ma się dalej rozwijać OpenAI. Oficjalnie jednak powodem były problemy komunikacyjne pomiędzy zarządem a CEO.
  2. Na wieść o tym zwolnieniu, współzałożyciel OpenAI oraz szef zarządu Greg Brockman zdecydował się również odejść z firmy. O swojej decyzji poinformował on za pośrednictwem X.

Jak można się spodziewać pracownicy OpenAI byli zszokowani na wieść o zwolnieniu dyrektora generalnego. Aby uspokoić nastroje Mira Murati pełniąca tymczasowo obowiązki CEO, wydała oświadczenie informujące o tym, że obecnie poszukiwany jest następca Brockmana.

Co jednak najciekawsze, informacja ta poruszyła również pracowników Microsoftu. Zespół odpowiedzialny za rozwój sztucznej inteligencji nie otrzymał informacji o zwolnieniu Altmana. To właśnie CEO OpenAI był bowiem łącznikiem między oboma firmami. Mimo to dyrektor generalny giganta z Redmond wydał oświadczenie, w którym poinformował, że nadal będzie współpracować z firmą.

OpenAI czekają więc duże zmiany. Jej założyciele z dnia na dzień przestali być jego częścią. Trudno więc przewidzieć co przyniesie przyszłość.

Agnieszka Adamus

Z GRYOnline.pl związana od 2017 roku. Zaczynała od poradników, a teraz tworzy głównie dla newsroomu, encyklopedii i promocji. Samozwańcza specjalistka od darmówek. Uwielbia strategie, symulatory, RPG-i i horrory. Ma też słabość do tytułów sieciowych. Spędziła nieprzyzwoicie dużo godzin w Dead by Daylight i Rainbow Six: Siege. Oprócz tego lubi oglądać filmy grozy (im gorsze, tym lepiej) i słuchać muzyki. Największą pasją darzy jednak pociągi. Na papierze fizyk medyczny. W rzeczywistości jednak humanista, który od dzieciństwa uwielbia gry.

Mimo ostrej krytyki Intel nie zamierza wycofywać wadliwych procesorów 13. i 14. generacji

Chińczycy przerażają swoimi pomysłami. „Wskrzeszają” zmarłych przy pomocy AI

Na widok tej promocji opad szczęki gwarantowany. Flagowy Samsung Galaxy S24 1000 zł taniej - brzmi jak interes życia

Konstruktor zbudował klona kultowego Macintosha Plus. Obsługuje programy i sprzęt sprzed trzech dekad