W Nvidii nie ma czasu na długie e-maile; prezes się streszcza i tego samego oczekuje od pracowników

Jensen Huang, prezes firmy Nvidia, nie ma czasu czytać długich korespondencji. Za napisanie zbyt długiego e-maila, pracownicy mogli zostać nawet ukarani.

Filip Węgrzyn30 maja 2024
Źrodło fot. Nvidia Blog firmowy

Serwis Busisness Insider dotarł do byłych pracowników firmy Nvidia, co pozwoliło dziennikarzom uzyskać kilka ciekawostek na temat Jensena Huanga, prezesa giganta technologicznego. Jak się okazuje, szef „zielonych” ma dość nietypowe podejście do pisania koporacyjnych korespondencji.

Mamy tutaj do czynienia z klasycznym przykładem zarządzania, gdzie zdanie szefa jest równoznaczne ze słowem Bożym. Szef robi po swojemu i tego samego oczekuje od swoich pracowników, nawet jeśli nie zawsze jest to najbardziej skuteczna i najwygodniejsza metoda.

Za długie, nie czytałem

Mianowicie Jensen Huang, prezes firmy Nvidia, która niedawno stała się trzecią najdroższą firmą na świecie, preferuje krótkie, zwięzłe, ale też enigmatyczne e-maile. Według niego korespondencja nie powinna być dłuższa, niż sześć akapitów, a każdy z nich ma kończyć się na jednym zdaniu. Dodatkowo należy stosować podwójne odstępy.

Dla pracowników jest to nie lada wyzwanie, ale już od pierwszych dni swojej pracy muszą przyzwyczaić się do takiego sposobu komunikacji. Wygląda bowiem na to, że Jensen Huang dosłownie stosuje zwrot tl;dr (too long; didin’t read - za długie, nie czytałem) i za napisanie zbyt długiego e-maila, pracownicy mogą popaść w tarapaty. Jeśli natomiast potrzebują dodatkowych informacji, to wtedy jest to temat na rozmowę, a nie kolejną korespondencję.

Byli pracownicy Nvidii dodatkowo przekazali, że niekiedy taka forma wymiany wiadomości sprawiała, że Jensen Huang sugerował przedstawicielom różnych działów, czy również działających w różnych regionach świata, do częstszych rozmów i współpracy nad wyzwaniami.

Z czego wynika podejście Huanga?

Prezes Nvidii tłumaczy swoje podejście, jako „szybkie sprawdzenie pulsu”, które pozwala mu bez zagłębiania się w szczegóły, ustalić co obecnie dzieje się w firmie. Ponadto pracownicy mają mailować Huangowi oraz kierownictwu raz w tygodniu krótko i zwięźle pięć najważniejszych obowiązków, którymi się obecnie zajmują i nic ponadto. Ponoć pomaga to zachować skupienie.

Możecie się domyślić, że nie każdą wiadomość da się przekazać w tak skromnej formie, zwłaszcza jeśli chodzi o skomplikowany problem. Tego typu sprawy ciężko jest również załatwić w rozmowie twarzą w twarz, ponieważ często wymagają one przedstawienia odpowiednich dokumentów lub prezentacji.

Niewątpliwie jest to jakaś metoda, a możemy się jedynie domyślać, jak zajętym i pełnym obowiązków człowiekiem jest Jensen Huang oraz jego dyrektorzy. Być może taka forma korespondencji pomaga mu utrzymywać kontrolę nad całym zespołem i ogólnie firmą. Jest to z pewnością interesujące zjawisko, bowiem jeśli macie doświadczenie z korporacyjną komunikacją, rzeczowy i obszerny e-mail, to bardzo często podstawa.

POWIĄZANE TEMATY: tech Nvidia

Filip Węgrzyn

Z GRYOnline.pl związał się w listopadzie 2020 roku. Na początku pisał jako newsman, później wspomagał dział Produktów Płatnych we współpracach z zewnętrznymi serwisami jako redaktor prowadzący, a obecnie jest redaktorem działu technologie. O tym, że pisanie sprawia mu wiele satysfakcji, wiedział już za młodu. Swoją przygodę z piórem zaczął od opowiadań, których miejscami akcji były światy postapo i fantasy. Jako ścieżkę edukacji wybrał organizację i sprzedaż reklamy, stąd też jego krótki epizod w influencer marketingu. Fan RPG-ów Bethesdy i From Software. Uwielbia również sieciowe strzelanki, survivale z budowaniem baz, gry kooperacyjne i horrory.

Chińczycy przerażają swoimi pomysłami. „Wskrzeszają” zmarłych przy pomocy AI

Na widok tej promocji opad szczęki gwarantowany. Flagowy Samsung Galaxy S24 1000 zł taniej - brzmi jak interes życia

Konstruktor zbudował klona kultowego Macintosha Plus. Obsługuje programy i sprzęt sprzed trzech dekad

Mapy od Apple trafiły do przeglądarki. Na razie to wersja beta, ale może zagrozić Mapom Google