Użytkownicy PC nie chcą płacić więcej za AI. Ankieta TechPowerUp ujawnia sceptycyzm wobec NPU

Krystian Łukasik18 lipca 2024
Źrodło fot. Boliviainteligente | Unsplash

LEAD: Wyniki najnowszej ankiety przeprowadzonej przez TechPowerUp wskazują, że większość użytkowników PC nie jest gotowa płacić więcej za sprzęt wyposażony w funkcje AI. Czy producenci tacy jak Intel i AMD, którzy inwestują w rozwój NPU, powinni zrewidować swoje strategie?

W niedawnej ankiecie przeprowadzonej na popularnej stronie TechPowerUp, posiadacze komputerów osobistych wyrazili swoje zdanie na temat sztucznej inteligencji w swoich urządzeniach. Wyniki są jasne – zdecydowana większość nie jest zainteresowana płaceniem więcej za sprzęt wyposażony w funkcje AI.

PC-towcy nie chcą płacić więcej za AI

Z 26 885 respondentów, aż 84% stwierdziło, że nie wydałoby dodatkowych pieniędzy na funkcje AI w swoim komputerze. Tylko 7% ankietowanych było skłonnych zapłacić więcej, a 9% pozostało niezdecydowanych. Te wyniki sugerują, że pomimo rosnącego trendu integracji AI w sprzęcie komputerowym, większość użytkowników PC pozostaje sceptyczna co do wartości tej technologii.

TechPowerUp

Niektórzy użytkownicy nie widzą obecnie zastosowań dla sztucznej inteligencji poza generowaniem obrazów. Inni zwracają uwagę na ograniczenia „lokalnego AI” w porównaniu z potężnymi modelami działającymi w chmurze, argumentując, że prawdziwa moc obliczeniowa tej technologii nadal leży w centrach danych.

Osobiście nie widzę żadnego innego zastosowania dla AI niż tworzenie fajnych obrazów

Prawdziwa moc przetwarzania AI tkwi w usługach chmurowych, gdzie 30 godzin pracy twojego GPU może zostać zastąpione 2-minutowym oczekiwaniem na wykonanie zadania

Różne strategie Intela i AMD

Intel i AMD to obecnie dwa największe konkurencyjne firmy na rynku procesorów, które mają różne podejścia do integracji NPU w swoich produktach.

Intel

Intel wprowadził swoje NPU jako część nowej linii procesorów Core Ultra. Procesory te wykorzystują zintegrowane akceleratory AI do poprawy wydajności i efektywności energetycznej. Intel kładzie duży nacisk na korzyści, jakie mogą przynieść NPU w zastosowaniach takich jak rozpoznawanie głosu, analiza obrazu i inne zadania AI, co może zwiększyć wydajność aplikacji codziennego użytku.

AMD

AMD, z kolei, również pracuje nad integracją NPU w swoich procesorach, ale ich podejście może być bardziej stopniowe. Firma nie wprowadziła jeszcze dedykowanego procesora NPU pod osobną nazwą. Jednakże, w swoich procesorach mobilnych Ryzen serii 7040, wprowadzili zintegrowaną jednostkę Ryzen AI, która jest oparta na architekturze XDNA.

Zapowiedziano już również kolejne generacje architektury XDNA (XDNA 2, XDNA 3), które mają przynieść znaczący wzrost wydajności w zadaniach AI. Możemy się spodziewać, że AMD będzie kontynuować integrację jednostek AI w swoich procesorach, a w przyszłości prawdopodobnie wprowadzi także dedykowane procesory NPU.

Czy producenci sprzętu komputerowego dostosują się do oczekiwań konsumentów?

Integracja NPU i innych technologii AI w laptopach może prowadzić do wzrostu cen tych urządzeń. Wprowadzenie zaawansowanych układów scalonych zwiększa koszty produkcji, co może być przenoszone na konsumentów. Jednak producenci laptopów mogą starać się znaleźć balans między ceną a wydajnością, aby przyciągnąć zarówno entuzjastów technologii, jak i przeciętnych użytkowników.

Użytkownicy nie chcą płacić za AI... póki co

Ankieta przeprowadzona przez TechPowerUp wyraźnie wskazuje na to, że większość posiadaczy PC nie jest zainteresowana dopłacaniem za funkcje AI w swoich komputerach. Producenci sprzętu powinni uwzględnić te preferencje przy projektowaniu i wycenianiu swoich produktów. Jednocześnie, technologia NPU i AI ma potencjał, aby przynieść znaczne korzyści użytkownikom, co sugeruje, że może nastąpić zmiana podejścia w przyszłości, w miarę jak technologia będzie się rozwijać i stawać bardziej przystępna cenowo.

Krystian Łukasik

Zawodowo skupia się na pisaniu wiadomości ze świata elektroniki oraz tłumaczeń opisów i instrukcji produktów specjalistycznych. Pasja do nowoczesnych technologii komputerowych oraz gamingu pozwala mu być ciągle na bieżąco z ewoluującymi trendami w tych dziedzinach. Jego zamiłowanie do języka angielskiego stało się fundamentem decyzji o podjęciu i ukończeniu studiów z filologii angielskiej.

Australijski sąd uznał, że Uber nie płaci swoim kierowcom i anulował dług podatkowy w wysokości 81 milionów dolarów

Epopeja Starlinera dobiegła końca. Statek Boeinga wrócił na Ziemię

Inżynier stworzył wolumetryczny wyświetlacz 3D i odpalił na nim Dooma

Łowca okazji kupuje PS2 na pchlim targu, by w domu z goryczą uświadomić sobie popełniony błąd