Ten prosty adapter kosztuje niewiele i wciąż mnóstwo osób go używa

Producenci akcesoriów do pecetów, na przestrzeni lat wyprodukowali wiele mniej lub bardziej przydatnych gadżetów. Jednym z ciekawszych jest adapter USB-USB, który jak się okazuje, ma wielu fanów.

Marek Pluta29 lutego 2024
Źrodło fot. Unsplash | Marcus Urbenz

Jeden z użytkowników Reddita pochwalił się znaleziskiem, które wygrzebał ze swojej szuflady, a jest nim popularny adapter USB-USB, jednak wbrew temu co można sądzić, produkt wcale nie jest tak bezużyteczny, gdyż nadal korzysta z niego wiele osób, znajdując dla niego różne zastosowania.

Adapter USB-USB ma wiele zastosowań

Autor wpisu zasugerował, że adapter, będący przedłużeniem portu USB umieszczonego na płycie lub wyprowadzonego z obudowy, jest całkowicie bezużyteczny. Szybko zrozumiał jednak, że bardzo się myli, ponieważ jest to jeden z bardziej przydatnych akcesoriów, zaś użytkownicy zaczęli prześcigać się w podawaniu przykładów jego zastosowania.

Adapter USB-USB może być jednak bardzo przydatny. Źródło: Reddit/r/pcmasterrace - Ten prosty adapter kosztuje niewiele i wciąż mnóstwo osób go używa - wiadomość - 2024-02-29
Adapter USB-USB może być jednak bardzo przydatny. Źródło: Reddit/r/pcmasterrace

Jednym z najbardziej powszechnych jest wykorzystanie go w porcie USB, który jest trudno dostępny, gdyż znajduje się np. z tyłu obudowy. Częste podłączanie do niego urządzeń mogłoby szybko uszkodzić wbudowane gniazdo. Tymczasem adapter pozwala tego uniknąć, bo nawet jeśli z czasem odmówi posłuszeństwa, to łatwiej go wymienić, niż wlutowany port.

Inny z czytelników portalu zasugerował, że jest to idealne rozwiązanie do ładowania telefonów z publicznie dostępnych gniazdek. Adapter przesyła wyłącznie energię i nie posiada funkcji transmisji danych. Można więc bezpiecznie korzystać z gniazdek umieszczonych np. na lotniskach, bez żadnego ryzyka, że zostanie zmodyfikowane przez hakerów, by infekować sprzęt wirusami.

Kolejny z użytkowników twierdzi, że jego firma wykorzystuje te adaptery w pracy z bardzo drogimi sterownikami CNC, gdyż wymiana takiego sterownika, w przypadku zużycia portu USB, może kosztować nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych. Wielu użytkowników Reddita pisze też, że przejściówka jest niezwykle użyteczna w przypadku podłączenia grubszych pendrive’ów, których ze względu na konstrukcję portu USB, nie dałoby się podpiąć do komputera. Dzięki temu, że adapter odsuwa gniazdo, przestaje to być problemem.

Można także znaleźć wpisy osób twierdzących, że gadżet doskonale nadaje się do podłączania bezprzewodowych odbiorników akcesoriów, takich jak myszka lub klawiatura, poprawiając w ten sposób sygnał, gdyż oddalenie odbiornika od komputera pomaga w eliminowaniu zakłóceń. Jeden z czytelników wręcz twierdzi, że otrzymał taką przejściówkę wraz z zakupioną myszką.

Autor postu chyba nie spodziewał się takiej reakcji użytkowników Reddita, gdyż nie tylko przytoczono wiele przykładów przeczących tezie o bezużyteczności przejściówki, ale też skrytykowano jego ignorancję i brak wiedzy. Jak widać prosty gadżet może być bardzo przydatny, dlatego podobne adaptery są wciąż produkowane i można je kupić za kilka złotych. Sugerowanie, że są bezużyteczne, jest więc poważnym błędem.

POWIĄZANE TEMATY: tech akcesoria USB

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Jeden z najpotężniejszych komputerów na świecie, wystawiono na aukcję za zaledwie 2500 dolarów

Karty graficzne RTX 50 będą potrzebować od 250 do nawet 600 watów prądu

Pierwszy Neuralink padł, zepsuł się implant łączący mózg z komputerem

Commodore 64 tworzy obrazy AI - potrzebuje 20 minut, aby wygenerować 64 piksele