Setki nowiutkich Tesli powoli zarastają trawą w szczerym polu. Amerykański producent zaskakuje sposobem przechowywania samochodów przed sprzedażą

Tesle Model 3 stoją w ogromnej ilości na polu w stanie Floryda. Internauci zastanawiali się, dlaczego tegoroczne modele samochód znajdują się na zewnątrz i niszczeją. Odpowiedź okazała się być bardzo prosta.

moto
Zbigniew Woźnicki16 sierpnia 2024
Źrodło fot. Reddit: r/TeslaModel3; u/LSDBunnos; 2024

Obok jednej z dróg w stanie Floryda można zobaczyć niecodzienny widok. Na otwartej przestrzeni stoi kilkaset Tesli Model 3, w tym najnowsze modele, które wyjechały z linii produkcyjnej w kwietniu 2024 roku. Jeden z internautów był zainteresowany sprawą, dlatego na subreddicie Tesli spytał, dlaczego firma zdecydowała się na pozostawienie samochodów w takim miejscu, gdzie powoli zarastają trawą.

Tesle Model 3 w 2024 pozostawione w szczerym polu

Odpowiedzi na pytanie udzielił użytkownik fixurmistakes, który mieszka niedaleko trasy. Udało mu się dowiedzieć, że Tesla wykorzystuje pole jako miejsce magazynowe. Producentowi samochodów brakuje miejsc w Tampie na N Florida Avenue, dlatego najnowsze modele można spotkać na pustym polu.Cześć rozmówców zwróciło dodatkowo uwagę na fakt, że w okolicy „parkingu” znajduje się centrum serisowe Tesli. .

Wiele ze stojących modeli jest niestandardowych. Być może Tesla z góry przygotowuje modele z dodatkami, które są rzadziej wybierane i stoją czekając, aż znajdzie się kupiec chcący bardziej wyróżniający się model. Inną możliwością mogłoby być wykorzystanie pola do magazynowania samochodów będących częścią anulowanych zamówień. Mimo wszystko komentujący są sceptyczni, co do metod przechowywania aut.

Widoczna na zdjęciach tak wysoka trawa sugeruje, że albo samochody stoją w miejscu bardzo długo lub zapadają się w gruncie. Każda z opcji może mieć zły wpływ na działanie samochodu. Dużym problemem mogą być gryzonie, które przegryzłyby okablowanie samochodów, co wymagałoby napraw serwisowych jeszcze przed sprzedażą pojazdu.

Inną sprawą jest wilgoć. Wysoka roślinność blokuje przepływ powietrza, co ostatecznie mogłoby skończyć się pojawieniem rdzy. To w połączeniu z gryzoniami mogłoby całkowicie wyeliminować samochody ze sprzedaży. Nie wiadomo jednak, jak długa Tesla działa w taki sposób i być może metoda magazynowania w nietypowym miejscu się sprawdza.

POWIĄZANE TEMATY: moto samochody elektryczne Tesla

Zbigniew Woźnicki

Przygodę z publicystyką i pisaniem zaczął w serwisie Allegro, gdzie publikował newsy związane z grami, technologią oraz mediami społecznościowymi. Wkrótce zawitał na GRYOnline.pl i Filmomaniaka, pisząc o nowościach związanych z branżą filmową. Mimo związku z serialami, jego serce należy do gier wszelakiego typu. Żaden gatunek mu nie straszny, a przygoda z Tibią nauczyła go, że niebo i muzyka w grach są całkowicie zbędne. Przed laty dzielił się swoimi doświadczeniami, moderując forum mmorpg.org.pl. Uwielbia ponarzekać, ale oczywiście konstruktywnie i z umiarem. Na forum pisze pod ksywką Canaton.

Kontroluje warunki pogodowe, jakość powietrza i hałas - stacja pogodowa Netatmo to gadżet, który powinien zagościć w każdym polskim domu. Teraz dostępna jest ponad 200 zł taniej

Znudziły Was plastikowe obudowy laptopów? Jest dla nich alternatywa w postaci kartonu

Korzystanie z tej funkcji na Steam pozwala oszczędzić dużo pieniędzy, jeśli macie taką możliwość

PS5 Pro tchnie nowe życie w Twoje stare gry. Sony obiecuje automatyczne ulepszenia dla tysięcy tytułów