Amerykanie zakazali eksportu do Chin topowych kart graficznych Nvidii z serii RTX 4090. Tymczasem ich producent nadal oferuje na tamtejszym rynku karty graficzne RTX 6000 Ada, stworzone dla profesjonalnych zastosowań.

Marek Pluta20 listopada 2023
Źrodło fot. Nvidia

Jak niedawno informowaliśmy, amerykański rząd wprowadził ograniczenia w eksporcie nowoczesnych technologii do Chin, obejmujące również topowe karty graficzne Nvidia RTX 4090. Okazuje się jednak, że nowe przepisy eksportowe nie mają na razie wpływu na sprzedaż kart graficznych RTX 6000 Ada, przeznaczonych do stacji roboczych, które również mogą być wykorzystywane do zadań związanych z AI.

RTX 6000 Ada nadal dostępny w Chinach

Ograniczenia eksportowe miały na celu odebranie Chinom dostępu do wydajnych układów, które mogłyby zostać wykorzystane do prac nad technologiami wojskowymi. Serwis Tom's Hardware twierdzi jednak, że choć faktycznie wstrzymano dostawy kart graficznych, przeznaczonych do domowych komputerów, to Nvidia nadal sprzedaje produkty do profesjonalnych zastosowań, mianowicie RTX 6000 Ada. Według chińskiej strony producenta, ten model nadal dostępny jest w sprzedaży.

Tymczasem jest to jedna z najpotężniejszych obecnie kart graficznych, która również bazuje na układzie AD102 i pod względem wydajności jest zbliżona do RTX 4090. Dla porównania, jej wynik wydajności przetwarzania wynosi 5828 (w oparciu o wydajność TFLOPS 728,5 FP8), natomiast w przypadku RTX 4090 jest to 5280 (bazując na wydajności Tensor FLOPS FP8 wynoszącej 660 TFLOPS).

RTX-y 4090 znikają z chińskich półek Nvidii, ale najmocniejsze karty centrów danych nadal pozostają na rynku - ilustracja #1
Porównanie specyfikacji RTX 4090 i RTX 6000 Ada. Źródło: Tom's Hardware

Poza tym sprzęt ma 48 GB pamięci RAM, więc lepiej nadaje się do szkolenia AI, niż model przeznaczony na rynek konsumencki. Oprócz tego, dysponuje wydajnym systemem chłodzenia, co ułatwia stosowanie go w centrach danych i sprawia, że nadaje się także do obliczeń wysokiej wydajności, gdyż obsługuje FP64 bez ograniczeń.

Trudno powiedzieć dlaczego Nvidia nadal oferuje na swojej chińskiej stronie kartę graficzną RTX 6000 Ada, mimo wstrzymania sprzedaży modelu RTX 4090. Być może producent będzie starał się o licencję eksportową, aby móc legalnie oferować swój produkt w Państwie Środka. Nie można też wykluczyć, że firma po prostu zadbała o to, by mieć duże zapasy tego modelu, by móc oferować go klientom jeszcze przez jakiś czas. Na razie jednak jest wciąż dostępny.

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Usprawniona wersja ChatGPT oraz aplikacja na PC. Podsumowane konferencji OpenAI

5 powodów, dla których warto uaktualnić system do wersji Windows 11 Pro

Dziś mało kto o tym pamięta, ale największa porażka Intela była ozdobiona Pokemonami

Gracz wystawia na sprzedaż unikalną wersję PS Vita, ale nie wszystkim spodoba się jej cena