W niniejszym poradniku omawiamy krok po kroku proces tworzenia Rodziny Steam. Poza tym pochylamy się nad możliwościami i ograniczeniami funkcji Steam Families.

gaming
Krystian Pieniążek13 września 2024
Źrodło fot. Valve

Funkcja Steam Families opuściła fazę beta-testów, co oznacza, że każdy użytkownik może z niej skorzystać. Poniżej opisujemy, jak stworzyć Rodzinę Steam, a także z jakich funkcji mogą skorzystać jej członkowie. Ponadto poświęcamy nieco miejsca jej ograniczeniom.

Jak stworzyć Rodzinę Steam?

Aby stworzyć Rodzinę Steam, musimy:

1. Uruchomić aplikację Steam.
  2. Kliknąć w przycisk „Steam” i przejść do „Ustawień”.
  3. Naszym oczom ukaże się okno, w którym najpierw należy przejść do zakładki „Bezpieczeństwo” i sprawdzić, czy na naszym koncie jest aktywne zabezpieczenie Steam Guard.
  4. Następnie trzeba przejść do zakładki „Rodzinne” i kliknąć w „Utwórz lub dołącz do rodziny na Steam”.
  5. Dalej nie pozostaje nam nic innego, jak kliknąć w „Utwórz rodzinę”, nadać naszej steamowej rodzinie nazwę i kliknąć w „Utwórz”.
  6. Ostatnim krokiem jest zaproszenie innych użytkowników do rodziny, co możemy zrobić, klikając w przycisk „Zaproś członka” i wybierając spośród innych użytkowników Steama, którzy logowali się na swoje konta na naszym komputerze lub korzystając z naszej listy znajomych.
Steam pozwala dzielić się grami z innymi członkami rodziny. Źródło: własne / Steam. - Rodzina Steam - jak ją stworzyć, ile osób może korzystać i jakie są ograniczenia? Sprawdzamy i odpowiadamy - wiadomość - 2024-09-13

Zapraszając do rodziny danego użytkownika, możemy wybrać, czy zostanie on dodany w roli dorosłego czy też dziecka. W tym drugim przypadku można aktywować kontrolę rodzicielską, co pozwala między innymi ograniczyć dostęp do wybranych produkcji i funkcji Steam, a także nakładać limit czasu gry.

Jak korzystać z gier innych członków Rodziny Steam?

Aby zagrać w gry od innych członków rodziny, wystarczy wejść do „Biblioteki” i z niej wybrać interesującą nas pozycję.

1. Warto odnotować, że po utworzeniu rodziny gry wszystkich jej członków pojawiają się w tej samej „Bibliotece”. Dla większej przejrzystości można wybrać grupowanie według biblioteki, dostępne w rozwijalnym menu tuż nad listą gier; dzięki temu gry z biblioteki rodzinnej zostaną oddzielone od naszych własnych.
Steam pozwala w łatwy sposób oddzielić „rodzinne” gry od naszych własnych. Źródło: Steam / Valve.

Rodzina Steam – ograniczenia

Na funkcję Rodzina Steam firma Valve nałożyła szereg ograniczeń. Poniżej omawiamy najważniejsze z nich:

1. Liczba członków rodziny – jednocześnie do pojedynczej rodziny może należeć sześć osób.
  2. Miejsce zamieszkania – Rodzina Steam została stworzona z myślą o osobach mieszkających w jednym gospodarstwie domowym. Niemniej, jak wspomina sam producent w oficjalnym FAQ,usługa udostępniania gier może działać dla użytkowników uzyskujących dostęp do tej samej biblioteki gier z różnych lokacji”.
  3. Gry uruchamiane na różnych kontach – choć nic nie stoi na przeszkodzie, by kilka osób bawiło się w różne gry z biblioteki danego członka rodziny, nie ma możliwości grania w tę samą produkcję przez dwie lub więcej osób.
  4. Gry spełniające warunki udostępniania – jak informuje producent, „nie wszystkie gry można współdzielić ze względu na ograniczenia techniczne”. Mowa między innymi o tytułach wymagających dodatkowego klucza, konta lub subskrypcji do zewnętrznego serwisu, wybranych pozycjach free-to-play czy choćby określonych DLC. Poza tym właściciel danej gry może ustawić ją jako prywatną w swojej bibliotece, blokując dostęp do niej innym członkom rodziny.

Polecamy Twojej uwadze również następujące artykuły:

1. Jak zwrócić grę na Steam?
  2. Jak sprawdzić, ile się wydało na Steam?
  3. Steam - błąd zapisu na dysku. Opisujemy krok po kroku, jak to naprawić

POWIĄZANE TEMATY: gaming Steam porady sprzętowe

Krystian Pieniążek

Współpracę z GRYOnline.pl rozpoczął w sierpniu 2016 roku. Pomimo że Encyklopedia Gier od początku jest jego oczkiem w głowie, pojawia się również w Newsroomie, a także w dziale Publicystyki. Doświadczenie zawodowe zdobywał na łamach nieistniejącego już serwisu, w którym przepracował niemal trzy lata. Ukończył Kulturoznawstwo na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Prowadzi własną firmę, biega, uprawia kolarstwo, kocha górskie wędrówki, jest fanem nu metalu, interesuje się kosmosem, a także oczywiście gra. Najlepiej czuje się w grach akcji z otwartym światem i RPG-ach, choć nie pogardzi dobrymi wyścigami czy strzelankami.

Nowe Huawei Watch zaprezentowane. Mamy polskie ceny, specyfikację i dostępne warianty

AMD chce zaatakować Intela procesorami Ryzen 200

Czy zbyt mocny zasilacz w komputerze może zaszkodzić? Odpowiedź społeczności zaskakuje

AMD Radeon RX 8000: wszystkie informacje i plotki na temat specyfikacji, wydajności, premiery i nie tylko