Reddit zniknie z Google? Trwa spór o AI

Według nieoficjalnych informacji wiadomości publikowane na serwisie Reddit mogą zniknąć z wyników wyszukiwania na Google.

rozrywka
Kamil Cuber22 października 2023
Źrodło fot. Unsplash | Brett Jordan.

Od czasu debiutu sztuczna inteligencja zyskała uznanie na całym świecie i jest wykorzystywana przez coraz więcej firm. Jednak aby móc dalej się rozwijać AI potrzebuje dostępu do większej bazy danych. Przez pewien czas od uruchomienia czatboty takie jak ChatGPT pracowały na określonym wycinku informacji. Ale obecnie coraz większa ich liczba otrzymuje dostęp do danych bezpośrednio z Internetu.

Jak można było się spodziewać taka zmiana została negatywnie odebrana przez wiele portali między innymi New York Times, Reuters i The Washington Post, które zabroniły wykorzystywania informacji zawartych na ich stronach do szkolenia AI. Niedawno zaś pojawiły się informacje, że Reddit poszedł o krok dalej i może zakazać aby wpisy z portalu pojawiały się w wynikach wyszukiwania Google.

Reddit zniknie z Google? Trwa spór o AI - ilustracja #1
Do tej pory aż 550 portali zakazało wykorzystywania swoich danych do szkolenia AI. Źródło: Unsplash | Steve Johnson.

Zgodnie z informacjami udostępnionymi przez portal The Washington Post, Reddit prowadzi obecnie rozmowy z firmami zajmującymi się sztuczną inteligencją na temat opłat za wykorzystywanie danych. Jeśli negocjacje nie zakończą się pomyślnie, to platforma może zniknąć z wyników wyszukiwania. Dodatkowo Reddit ma rozważać zakazanie wykorzystywania swoich danych przez inne boty indeksujące.

Warto przy tym wspomnieć, że niedawno mogliśmy się przekonać jak wyglądałoby zniknięcie platformy z wyszukiwarki Google. Podczas protestu użytkowników przeciwko nowym opłatom, wiele serwerów zmieniło swój status na prywatny. Co za tym idzie, wpisy publikowane na nich nie mogły być wykorzystywane przez boty indeksujące.

Co należy zaznaczyć, Reddit nie jest jedną platformą, która sprzeciwia się udostępnianiu swoich danych do nauki czatbotów. Niedawno dość głośna stała się sprawa wprowadzenia przez Elona Muska limitu odczytu na platformie X, który miał utrudnić pracę botom indeksującym.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

iPhone 16 na firmę. Jak kupić? Opisujemy krok po kroku

Retro wiecznie żywe. Tym zestawem przycisków będziesz mógł sprawić, że Twoja klawiatura przypomni kultowego NES-a

Sony ujawniło oficjalną cenę PS5 Pro. Jest taniej niż można się było spodziewać

Bateria w iPhone 16 Pro Max nie zachwyca. Flagowiec Apple przegrywa w tej kategorii z Samsungiem Galaxy S24 Ultra