Qualcomm planuje kolejne zwolnienia. Zagrożonych jest 226 pracowników

Gigant inwestuje w rozwój sztucznej inteligencji i technologii dla laptopów, jednocześnie redukując zatrudnienie w innych obszarach.

Krystian Łukasik23 września 2024
Źrodło fot. Desola Lanre Ologun | Unsplash

Firma Qualcomm planuje zwolnienie setek pracowników w San Diego w ramach „strategicznej zmiany” w swojej działalności. Ruch ten, który wpłynie podobno na 226 pracowników w 16 różnych lokalizacjach, w tym w siedzibie głównej firmy, ma wejść w życie w tygodniu rozpoczynającym się 12 listopada.

Zwolnienia, po raz kolejny

Nie jest to nie pierwszy raz w tym roku, kiedy Qualcomm redukuje zatrudnienie. Wcześniej, w ramach restrukturyzacji, zwolniono już ponad 1250 pracowników. Mimo tych cięć, firma odnotowała w 2023 roku imponujące przychody w wysokości 35,8 miliarda dolarów, a jej dyrektor generalny, Cristiano Amon, otrzymał łącznie 23,5 miliona dolarów wynagrodzenia.

Decyzja o zwolnieniach, choć bolesna dla pracowników, jest podobno częścią szerszej strategii firmy Qualcomm, mającej na celu dostosowanie się do zmieniających się warunków rynkowych i skupienie się na nowych obszarach działalności. W oświadczeniu rzeczniczka firmy Kristin Stiles wypowiedziała się w tej sprawie mówiąc:

Dzięki naszym wiodącym technologiom i zróżnicowanemu portfolio produktów, skutecznie realizujemy strategię dywersyfikacji. Inwestujemy w rozwój, dostosowujemy zasoby i wykorzystujemy talenty naszego zespołu, aby w pełni wykorzystać wyjątkowe możliwości, jakie otwiera przed nami rozszerzanie działalności firmy.

Co to oznacza dla Qualcomma i branży technologicznej?

Zwolnienia w Qualcomm, podobnie jak w wielu innych firmach technologicznych, są odbiciem trudności, z jakimi boryka się obecnie branża. Intel również ogłosił niedawno plany redukcji zatrudnienia o około 15%, co przekłada się na utratę pracy dla około 17 500 pracowników na całym świecie. Co ciekawe, problemy „niebieskich” mogą okazać się szansą dla Qualcomma, który według plotek rozważa zakup konkuretna.

Do tego, Qualcomm, choć znany głównie z produkcji chipów do smartfonów, aktywnie poszukuje nowych obszarów wzrostu. Firma inwestuje w swoje technologie dla laptopów, a także inwestuje w rozwój sztucznej inteligencji. Nowe kierunki mogą oczywiście przynieść firmie sukces w przyszłości, ale wymagają również przeorganizowania zasobów i skupienia się na nowych kompetencjach.

Jest wciąż szansa na zatrudnienie zwolnionych pracowników?

Globalne rynki są niestabilne, a zainteresowanie konsumentów elektroniką spada, co zmusza firmy do szukania oszczędności i dostosowywania swojej działalności do nowych realiów. Zwolnienia są zawsze trudnym doświadczeniem dla pracowników, ale w przypadku branży technologicznej sytuacja może być nieco bardziej optymistyczna. Mimo że niektóre firmy redukują zatrudnienie, to w Polsce podobno wciąż brakuje około 147 tys. specjalistów IT. Zapotrzebowanie na ekspertów, zwłaszcza tych z doświadczeniem w nowych technologiach, takich jak sztuczna inteligencja, jest wciąż duże.

POWIĄZANE TEMATY: tech zwolnienia / zatrudnienia

Krystian Łukasik

Zawodowo skupia się na pisaniu wiadomości ze świata elektroniki oraz tłumaczeń opisów i instrukcji produktów specjalistycznych. Pasja do nowoczesnych technologii komputerowych oraz gamingu pozwala mu być ciągle na bieżąco z ewoluującymi trendami w tych dziedzinach. Jego zamiłowanie do języka angielskiego stało się fundamentem decyzji o podjęciu i ukończeniu studiów z filologii angielskiej.

Gracz kupił pamięć RAM z logo AMD Ryzen, czy może jej użyć z procesorem Intela? Społeczność wyjaśnia

To będzie nowy ulubiony smartfon Polaków; wiemy już wszystko o Xiaomi Redmi Note 14

Tylko nieliczni mogą zagrać w nowy Flight Simulator „idealnie” na swoim PC, ale nie ma się czym przejmować

PS5 zostało właśnie zhakowane po raz drugi; wszystko co trzeba wiedzieć o „UMTX jailbreak"