Qualcomm i Epic Games chcą wymyślić samochód na nowo

Epic Games i Qualcomm ogłosili współpracę, w ramach której silnik Unreal Engine ma zostać wykorzystany do stworzenia cyfrowego środowiska wewnątrz samochodów.

moto
Kamil Cuber3 października 2024
Źrodło fot. Qualcomm.

Słysząc nazwę Unreal Engine, zapewne na myśl przychodzi Wam narzędzie do tworzenia wysoce realistycznych gier. Jednak jak się okazuje to nie jest to jego jedyne zastosowanie. Firma Qualcomm zamierza wykorzystać go do stworzenia nowego środowiska cyfrowego w samochodach. W tym celu producent rozpoczął współpracę z firmą Epic Games, twórcą wspomnianego silnika.

Jak możemy dowiedzieć się z materiałów opublikowanych na oficjalnej stronie Qualcomm, firma zamierza zintegrować oraz zoptymalizować Unreal Engine z technologią Snapdragon Cockpit Platform. Jest to część oprogramowania składającego się na platformę Snapdragon Digital Chassis obejmującą kompleksowy zestaw programów połączonych z chmurą służących do łączności i telematyki, obliczeń, pomocy kierowcy i zautomatyzowanej jazdy. W założeniach wdrożenie UE ma umożliwić producentom samochodów dostarczanie immersyjnych wrażeń użytkownikom.

A jak to może wyglądać w praktyce? Według firmy Qualcomm, przedsiębiorstwa będą mogły przygotować wirtualne kokpity dla swoich samochodów. Kierowcy natomiast skonfigują je w dowolny sposób, tak aby jazda była jak najbardziej przyjemna i bezpieczna.

Warto jednak zaznaczyć, że twórcy nie będą musieli ograniczać się do interfejsów w 2D. Jak zapewnia Qualcomm możliwe będzie także tworzenie kokpitów w 3D. Poniżej możecie zobaczyć, jak będzie mógł wyglądać interfejs stworzony przy użyciu Unreal Engine.

Przykładowy interfejs kierowcy. Źródło: Qualcomm. - Qualcomm i Epic Games chcą wymyślić samochód na nowo - wiadomość - 2024-10-03
Przykładowy interfejs kierowcy. Źródło: Qualcomm.

Współpraca Epic Games i Qualcomm wskazuje, że kierowcy mogą spodziewać się niedługo rewolucji w samochodach. Ciężko jednak przewidzieć, jak mogą oni na nią zareagować. Duża część kierowców nie jest przyzwyczajona do korzystania z wyświetlaczy podczas jazdy. Dlatego niektórzy producenci pozostają przy sprawdzonych już fizycznych przełącznikach. Przykładem tego może być choćby Volkswagen..

POWIĄZANE TEMATY: moto samochody

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Po wielu latach w końcu znalazłem idealnego pada do PC. Recenzja Razer Wolverine V3 Pro

Po sprawdzeniu tej myszki w ciemno uznalibyście, że kosztuje dwa razy więcej

Zapomnij o suchym powietrzu zimą - nawilżacz Xiaomi 2 Lite zapewni zdrowy mikroklimat w każdym pomieszczeniu. Cicha praca i wysoka wydajność w przystępnej cenie czynią z niego mój numer jeden podczas nadchodzącego sezonu grzewczego

To najlepszy moment na zakup pamięci RAM; ceny nadal spadają

Nowe MacBooki z chipem M4 zobaczymy już w listopadzie?