Przejściówka z USB-C na Lightning za 170 złotych od Apple to dowód na to, że firma nie jest gotowa na „nowy” standard

Potwierdziły się plotki według, których iPhone 15 ma być wyposażony w złącze USB. Z tej okazji w sklepie Apple pojawiła się przejściówka kosztująca prawie 170 zł.

Agnieszka Adamus12 września 2023
Źrodło fot. Apple

W czasie pokazu Apple Wonderlust 2023 zaprezentowano oficjalnie tegoroczne wydania iPhone 15. Tym samym potwierdziły się ostatnie przecieki o porzuceniu złącza Lightning. Nowa seria smartfonów będzie korzystała z USB-C. Osoby, które zdecydują się na zakup i będą chciały połączyć się ze starszymi sprzętami, czeka dodatkowy wydatek. Pokazuje to również, że Apple nie jest w pełni gotowe, by porzucić stare rozwiązania.

Po prezentacji, w oficjalnym sklepie Apple pojawiła się cała gama nowych produktów. Wśród nich pojawiła się przejściówka z USB-C na Lightning. To, co rzuca się w oczy, to jej wyjątkowo wysoka cena. Zainteresowani zapłacą bowiem aż 169 zł.

Przejściówka z USB-C na Lightning w sklepie Apple

Pod koniec zeszłego roku Unia Europejska uchwaliła ustawę ujednolicająca standard ładowania. Apple sprzeciwiało się decyzji UE argumentując, że ograniczy ona innowacyjność oraz wygeneruje więcej elektrośmieci. Ostatecznie jednak firma musiała się ugiąć. Oficjalnie prawo zacznie obowiązywać 28 grudnia 2024 roku i na jego mocy wszystkie urządzenia mobilne będą musiały być wyposażone w port USB-C.

1. Apple przegrało z UE; USB-C standardem

Prezentacja ujawniła również więcej szczegółów związanych z iPhone 15. Z zapowiedzi Apple wynika bowiem, że wariant Pro smartfona będzie na tyle wydajny, że umożliwi granie w takie tytuły, jak Resident Evil 4 Remake i Assassin's Creed Mirage.

POWIĄZANE TEMATY: mobile Apple smartfony iPhone

Agnieszka Adamus

Z GRYOnline.pl związana od 2017 roku. Zaczynała od poradników, a teraz tworzy głównie dla newsroomu, encyklopedii i promocji. Samozwańcza specjalistka od darmówek. Uwielbia strategie, symulatory, RPG-i i horrory. Ma też słabość do tytułów sieciowych. Spędziła nieprzyzwoicie dużo godzin w Dead by Daylight i Rainbow Six: Siege. Oprócz tego lubi oglądać filmy grozy (im gorsze, tym lepiej) i słuchać muzyki. Największą pasją darzy jednak pociągi. Na papierze fizyk medyczny. W rzeczywistości jednak humanista, który od dzieciństwa uwielbia gry.

Zgłaszanie lotów dronem. Co należy wiedzieć?

Tesla Cybertruck w Polsce - Cybertruck Odyssey, sprowadzenie i rejestracja

AMD prezentuje dwa nowe procesory. Brak GPU w zamian za lepszą cenę

Apple Watch wygląda przy nim jak zabawka z odpustu. Przepiękny smartwatch Huawei dostępny w promocji, która odbierze Ci mowę

Google I/O pokazuje, że gigant oszalał na punkcie AI