Płatny iCloud to najpopularniejsza usługa sprzedawana przez Apple

Apple od lat wyznacza trendy w świecie technologii, a jego subskrypcje cieszą się rosnącą popularnością. Wśród nich liderem okazuje się iCloud, który stał się najchętniej wybieraną usługą przez użytkowników w Stanach Zjednoczonych.

Danuta Repelowicz22 sierpnia 2024
Źrodło fot. Alexandar Todov | Unsplash

Apple z roku na rok zwiększa swoje zyski z sektora usług. Jednym z jego najpopularniejszych produktów jest płatny iCloud. Najnowsze badania pokazują, że w Stanach Zjednoczonych subskrypcja ta jest najpopularniejszą usługą tego typu od Apple, mimo istnienia licznych alternatyw na rynku.

Raport Consumer Intelligence Research Partners ujawnia, że prawie dwie trzecie użytkowników Apple w USA korzysta z płatnej wersji iCloud. Sprawia to, że wyprzedza ona inne propozycje giganta (takie jak Apple Music, Apple TV+ czy Apple Care) pod względem popularności. Dzięki temu iCloud jest głównym źródłem dochodów w sektorze usług firmy.

Co ciekawe, Apple Music i Apple TV+ zdobyły zaufanie odpowiednio 42% i 32% użytkowników, podczas gdy Apple Care przyciągnął tylko 17% klientów. Choć iCloud istnieje na rynku znacznie dłużej niż inne usługi Apple (co zdecydowanie miało wpływ na jego sukces), kluczowe są także inne czynniki.

Chris Hardy | Unsplash - Płatny iCloud to najpopularniejsza usługa sprzedawana przez Apple - wiadomość - 2024-08-22
Chris Hardy | Unsplash

Strategia biznesowa

Co roku Apple wprowadza nowe funkcje w swoich urządzeniach. Wymagają one coraz większej przestrzeni na dane, co zmusza użytkowników do zakupu dodatkowej pamięci w iCloud. Przykładem może tu być format RAW, który zajmuje ponad dwa razy więcej miejsca na iPhone'ach. iCloud to także idealne rozwiązanie dla użytkowników produktów Apple, ponieważ jest świetnie zintegrowany z ich oprogramowaniem, co czyni go bardziej atrakcyjnym niż usługi konkurencji.

Chociaż iCloud rywalizuje z takimi gigantami jak Google, dla użytkowników Apple jest to najrozsądniejszy wybór: usługa umożliwia przede wszystkim bezproblemowy dostęp do danych w chmurze, ułatwiając pracę na różnych urządzeniach bez dodatkowych komplikacji.

Płatna subskrypcja iCloud zaczyna się od 0,99 dolarów miesięcznie za dostęp do 50 GB miejsca, a najdroższa opcja to 2 TB za 9,99 dolarów miesięcznie. Istnieje także możliwość wyboru pakietu Apple One, który łączy dodatkowe usługi, takie jak Apple Arcade, Apple TV+ i wiele innych.

POWIĄZANE TEMATY: tech Apple abonamenty / subskrypcje

Autor: Danuta Repelowicz

Ekspres ciśnieniowy Siemens EQ.6 Plus w promocyjnej cenie w RTV Euro AGD. Wyposażony w funkcję młynka i spieniania mleka sprzęt to doskonała alternatywa dla mojej starej De’Longhi Eletta

Aktualizacja systemowa PS5 to szereg nowości, na które musimy poczekać albo obejść się smakiem