Panika w Google, Samsung rozważa porzucenie popularnej wyszukiwarki

Samsung rozważa zrezygnowanie z Google na rzecz przygotowanej przez Microsoft wyszukiwarki Bing.

Kamil Cuber18 kwietnia 2023
Źrodło fot. Samsung

Wyszukiwarka Google, niezależnie od opinii, od wielu lat zajmuje pierwsze miejsce w rankingach liczby użytkowników na całym świcie. Niedługo jednak amerykański gigant może spodziewać się poważnej konkurencji, gdyż według doniesień portalu New York Times, Samsung rozważa przejście na stworzoną przez Microsoft przeglądarkę Bing.

Panika w Google, Samsung rozważa porzucenie popularnej wyszukiwarki - ilustracja #1
Wyszukiwarka Google jest obecnie wykorzystywana przez około 92% internautów. Źródło: Unsplash | Solen Feyissa.

Według udostępnionych informacji, możliwość zmiany wyszukiwarki przez Samsunga spowodowała znaczne poruszenie wśród pracowników amerykańskiego giganta. Do tej pory wybór innej domyślnej przeglądarki przez firmy zajmujące się produkcją telefonów był dość mało prawdopodobny. Jednak pojawienie się technologii opartych na sztucznej inteligencji mocno zmieniło sytuację na rynku elektronicznym.

Firmy takie jak Microsoft czy OpenAI, dość mocno wyprzedziły Google pod względem tworzenia i wykorzystania sztucznej inteligencji, co potwierdza niesamowita popularność ChatGPT czy dodanie generatora obrazów do przeglądarki Edge. Warto przy tym zaznaczyć, że przygotowany przez amerykańskiego giganta konkurencyjny chatbot Bard spotkał się z mieszanymi opiniami.

Panika w Google, Samsung rozważa porzucenie popularnej wyszukiwarki - ilustracja #2
Generator obrazów Bing Image Creator przygotowany przez Microsoft. Źródło: Blog Microsoft.

Rozważając sprawę zmiany domyślnej wyszukiwarki przez Samsunga, nie można zapomnieć o kwestii pieniędzy. Według informacji udostępnionych przez serwis The Investor południowokoreańska firma otrzymuje znaczne kwoty za wybór Google jako domyślnej przeglądarki w produkowanych przez siebie telefonach, które mogą sięgać nawet 3,5 miliarda dolarów. Możliwe jest więc, że Microsoft zaoferował południowokoreańskiej firmie większe wynagrodzenie.

Oczywiście, nie można też wykluczyć, że informacją o możliwej zmianie domyślnej wyszukiwarki, Samsung próbuje wywrzeć nacisk na Google i wynegocjować lepsze warunki umowy. Niestety jak na razie zarówno Microsoft jak i Samsung odmówiły komentarzy w tej sprawie.

Panika w Google, Samsung rozważa porzucenie popularnej wyszukiwarki - ilustracja #3
Chatbot Bard przygotowany przez Google. Źródło: Google.

Oczywiście Google nie zamierza poddawać się bez walki i już w przyszłym miesiącu możemy spodziewać się pojawienia nowych narzędzi opartych na AI obecnie znanych jako projekt Magi.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Po latach opóźnień Starliner wreszcie leci z załogą

Apple sprzedaje o 10% mniej iPhonów niż rok temu, ale wciąż nie ma powodów do narzekania

Motorola może wywieszać białą flagę, bo ten konkurencyjny smartfon jest od niej nie tylko tańszy, ale i lepszy

Haker odkrył jailbreak PS4/PS5 i otrzymał od Sony ponad 12 tys. dolarów. Teraz luka jest dostępna dla wszystkich