Ogromny problem Nintendo; wyciekła nazwa kodowa Switcha 2, kody źródłowe gier Game Freak i dane pracowników

Game Freak potwierdziło wielki wyciek danych. Udostępniona została nazwa kodowa Nintendo Switch 2 i informacje o pracownikach.

gaming
Julia Sobasz14 października 2024
Źrodło fot. Thimo Pedersen | Unsplash.com

W ostatnich dniach światem gier wideo wstrząsnęła wiadomością o kolejnym, dużym wycieku danych, który dotknął Game Freak – studio odpowiedzialne za serię Pokémon. Wyciek obejmuje nazwę kodową nowej konsoli Nintendo Switch 2, kody źródłowe oraz dane osobowe pracowników. Skala tego cyberataku może mieć daleko idące konsekwencje dla obu firm.

Co wyciekło?

Z raportów wynika, że w sierpniu 2024 roku hakerzy zdobyli dostęp do ogromnej ilości danych — ponad terabajt informacji, w tym kodów źródłowych gier stworzonych przez Game Freak, różnych zasobów związanych z serią Pokémon (szkiców koncepcyjnych, informacji dotyczących animacji i gier), jak również wrażliwych danych osobowych obecnych i byłych pracowników (imion i nazwisk, adresów, numerów telefonów). Nieoficjalnie wyciek miał być spowodowany atakiem phishingowym, którego ofiarą padł jeden z pracowników.

Przecieki zawierają również nazwę kodową nadchodzącego Switcha 2 – Ounce. Może to wpłynąć negatywnie na przyszłe strategie marketingowe firmy, która stara się utrzymać tajemnice dotyczące swoich przyszłych produktów. Nic dziwnego, że atak wywołał falę spekulacji dotyczących nowych gier i funkcji, mogące pojawić się w nadchodzących tytułach – plotki krążą w Internecie i są wielokrotnie powielane.

Oświadczenie Game Freak

W odpowiedzi na ten incydent, Game Freak wydało oświadczenie, w którym potwierdziło, że doszło do naruszenia bezpieczeństwa. W oświadczeniu czytamy:

Game Freak Inc. (siedziba główna: Chiyoda-ku, Tokio; dyrektor generalny: Satoshi Tajiri; zwana dalej „naszą firmą”) odkryła, że dane osobowe pracowników i innych osób wyciekły w związku z nieautoryzowanym dostępem do naszego serwera przez osobę trzecią w sierpniu 2024 r. Serdecznie przepraszamy za niedogodności i obawy wszystkich zaangażowanych osób [...]

Obie firmy znajdują się pod ogromną presją ze strony opinii publicznej i mediów, a dalszy rozwój sytuacji będzie obserwowany z uwagą przez graczy na całym świecie. Na pewno pozostaje pytanie, jak ten incydent wpłynie na przyszłość serii Pokémon oraz innych projektów w portfolio Nintendo i Game Freak.

Ten cyberatak jest kolejnym przypomnieniem o konieczności wzmocnienia zabezpieczeń w firmach technologicznych oraz edukowania pracowników w tym kierunku.

Julia Sobasz

Z wykształcenia dziennikarka, z powołania metińczyk. Pasja do pisania pojawiła się u niej gdzieś między kartkowaniem starego numeru czasopisma „Przekrój“ a zarywaniem nocy na czytaniu reportaży Wydawnictwa Czarne. Oprócz grania w MMO-rpgi kolekcjonuje retro sprzęt, który jest dla niej sposobem na zachowanie kawałka historii technologii. Niepohamowana fanka i teoretyczka polskich seriali z przełomu lat 90. i 00.

Smartfon i powerbank w jednym: nowy telefon survivalowy z baterią 22 000 mAh

Czy granie w 4K na monitorze 1080p ma sens? Zdanie społeczności jest jednogłośne

Jak dobrać pamięć RAM do komputera stacjonarnego? Jedyny poradnik, jakiego potrzebujesz

„Stworzyliśmy potwora” - hiszpańska modelka zarabia do 10 000 euro miesięcznie, ale nie jest prawdziwa