Nvidia z MediaTekiem wchodzą na rynek procesorów. Lenovo, Dell i Asus są zainteresowane nowym CPU

Nvidia planuje wejść na rynek procesorów dedykowanych komputerom. Podobno firma nawiązała współpracę z MediaTekiem, dla którego byłoby to wyjście poza rynek mobilny i rywalizacja z Qualcommem na nowym obszarze.

Zbigniew Woźnicki10 października 2024
Źrodło fot. Stan Hutter; Unsplash.com; 2023

Dotychczasowa przygoda Nvidii z tworzeniem procesorów ograniczania się do obsługi serwerów, oraz CPU Tegra odpowiadającego za działanie Nintendo Switcha. Firma chce jednak iść krok dalej i według ostatnich doniesień na platformie Weibo Nvidia ma zacząć współpracę z MediaTekiem. Dla obu firm jest to okazja, żeby na nowym obszarze rzucić wyzwanie Intelowi, AMD oraz Qualcommowi (vide Notebook Check).

Nvidia i MediaTek stworzą razem procesor

Z doniesień wynika, że Nvidia wraz z MediaTekiem chcą stworzyć chip AI dla komputerów w litografii 3 nm. Wykorzystanie sztucznej inteligencji nie powinno tutaj dziwić biorąc pod uwagę, jak bardzo zaangażowana w rozwój branży jest Nvidia. Co ciekawe, już wyciekła cena procesora: 300 dolarów, czyli niecałe 1200 zł. To stawiałoby CPU w bezpośredniej konkurencji na przykład z Ryzenem 5 9600X.

Procesor ma posiadać zintegrowany układ graficzny od Nvidii, więc jego wersja może trafić do laptopów. Podobno Lenovo, Dell, HP i Asus już wyraziły zainteresowanie chipem. To na pewno spory problem dla AMD, Intela, a zwłaszcza Qualcomma, który dopiero zaczął wchodzić na rynek procesorów do komputerów, a jego debiut nie należał do najlepszych.

Oficjalna zapowiedź procesora może nastąpić jeszcze w październiku tego roku, a masowa produkcja rozpocznie się na początku 2025 roku. Dla graczy to może być wyjątkowo dobra informacja. Większa konkurencja na rynku procesorów może oznaczać znacznie korzystniejsze ceny i większe starania producentów o dostarczenie zadowalającego produktu.

Możemy mieć cichą nadzieję, że współpraca będzie miała korzystny wpływ na MediaTeka na rynku mobilnym. Obecnie producent cieszy się opinią producenta gorszych chipów od tych oferowanych przez Qualcomma. To mogłoby się jednak zmienić..

Zbigniew Woźnicki

Przygodę z publicystyką i pisaniem zaczął w serwisie Allegro, gdzie publikował newsy związane z grami, technologią oraz mediami społecznościowymi. Wkrótce zawitał na GRYOnline.pl i Filmomaniaka, pisząc o nowościach związanych z branżą filmową. Mimo związku z serialami, jego serce należy do gier wszelakiego typu. Żaden gatunek mu nie straszny, a przygoda z Tibią nauczyła go, że niebo i muzyka w grach są całkowicie zbędne. Przed laty dzielił się swoimi doświadczeniami, moderując forum mmorpg.org.pl. Uwielbia ponarzekać, ale oczywiście konstruktywnie i z umiarem. Na forum pisze pod ksywką Canaton.

„Sprzęt osiągnął swój limit”: PS6 i Xbox Next potrzebują innego kierunku rozwoju, według byłego menedżera Sony

Gracz zebrał 390 000 punktów Microsoft Rewards w ciągu 5 lat - i wykorzystał je do zakupu PS5

Tego minidrona nie zgubisz, bo sam do Ciebie wróci. DJI Mini 4K Fly More Combo jest idealnym rozwiązaniem na początek przygody z podniebnymi akrobacjami

Czytelnicy prosili, Amazon wysłuchał. Kiedy premiera Kindle Colorsoft w Polsce?

Apple rozwijało swoje procesory szybciej niż Intel i AMD od 2016 do 2024 roku