Nvidia sprzedała 900 ton układów do AI i centrów danych, szacują eksperci

Według wyliczeń ekspertów, Nvidia mogła już sprzedaż ponad 900 ton układów H100 do nauki AI.

rozrywka
17 września 2023
Źrodło fot. Unsplash | BoliviaInteligente.

Ogromny popyt na układy do nauki sztucznej inteligencji, skłania branżowych gigantów do ciągłego zwiększania ilości produkowanych kart. Aby lepiej zobrazować skalę produkcji firma analityczna Omdia przeprowadziła obliczenia z których wynika, że Nvidia sprzedała już ponad 900 ton układów H100. Warto przy tym zaznaczyć, że dotyczy to jedynie kart sprzedanych w drugim kwartale bieżącego roku.

Nvidia sprzedała 900 ton układów do AI i centrów danych, szacują eksperci - ilustracja #1
W drugim kwartale roku podatkowego, Nvidia sprzedała układy dla centrów danych o wartości 10,3 miliarda dolarów. Źródło: Unsplash | Alexander Mils.

Do swoich obliczeń naukowcy wykorzystali dane o sprzedaży opublikowane przez Nvidię. Według nich firma miała dostarczyć na rynek aż 300 tysięcy układów H100. Następnie analitycy przemnożyli ilość kart przez ich wagę, która wynosi 3 kilogramy. Należy jednak wspomnieć, że jest to waga układu wraz z radiatorem. Dodatkowo H100 występuje w 3 wariantach różniących się wagą, a eksperci wybrali najcięższy z nich, więc ostatecznie może być ich mniej niż 900 ton.

Niemniej taka ogromna ilość wciąż robi wrażenie. Ciągle rosnące zapotrzebowanie może skłonić firmę do dalszego zwiększania produkcji. Nie można też zapomnieć , że układy H100 to nie jedynie karty produkowane na potrzeby sztucznej inteligencji. Seria A100 oraz przeznaczone na rynek chiński chipy H800, cieszą się sporą popularnością wśród firm zainteresowanych rozwojem AI.

Autor: Kamil Cuber

Zabłyśnij na Discordzie, w Nitro pojawiły się dekoracje awatarów

Masz BMW? Uważaj na ładowanie nowego iPhone'a

Gorące iPhone'y 15 to wina błędów w oprogramowaniu, Apple ma już pracować nad rozwiązaniem