Dzisiaj firma Nothing zaprezentowała nowy średniobudżetowy smartfon Nothing Phone (2a). Co zaoferuje pierwszy „nieflagowy” telefon marki?

Kamil Cuber5 marca 2024
Źrodło fot. Nothing.

Dzisiaj firma Nothing zorganizowała wydarzenie Nothing Event: Fresh Eyes. W trakcie pokazu został zaprezentowany najnowszy smartfon Nothing Phone (2a). Jak można było się spodziewać, firma wyposażyła go nie tylko w dobre podzespoły, ale również aplikacje wykorzystujące obecnie niesamowicie popularną sztuczną inteligencję.

Zgodnie z udostępnionymi informacjami, sercem smartfonu jest procesor Dimensity 7200 Pro. Jest to ulepszony wariant dostępnego już na rynku układu Dimensity 7200. Wyprodukowany został w litografii 4 nm przez firmę TSMC. Dimensity 7200 posiada 8 rdzeni i 8 wątków. Względem standardowego modelu, układ Pro ma wyróżniać się o 10% lepszą wydajnością energetyczną, trzy razy większą szybkością odczytu oraz zapisu, jak i dwukrotnie wyższą prędkością przesyłu danych. Jeśli zaś porównamy go do konkurencyjnych konstrukcji, to Dimensity osiąga lepsze wyniki w testach syntetycznych od Snapdragona 782G oraz 7s Gen 2.

Specyfikacja omawianego smartfonu. Źródło: Nothing. - Nothing Phone (2a) oficjalnie. Zgodnie z oczekiwaniami, to nie jest zwykły średniobudżetowy smartfon - wiadomość - 2024-03-05
Specyfikacja omawianego smartfonu. Źródło: Nothing.

Smartfon będzie posiadał aż 20 GB pamięci RAM. Co jednak należy zaznaczyć, jedynie 12 GB będzie w standardowej formie. Pozostałe 8 GB zostanie uzyskane dzięki technologii Nothing`s RAM Booster.

Smartfon, będzie posiadał kojarzone z marką ledowe paski, nazywane przez producenta Glyph. Użytkownicy dalej będą mogli programować je według własnych potrzeb.

Kojarzone z marką paski ledowe Glyph. Źródło Nothing. - Nothing Phone (2a) oficjalnie. Zgodnie z oczekiwaniami, to nie jest zwykły średniobudżetowy smartfon - wiadomość - 2024-03-05
Kojarzone z marką paski ledowe Glyph. Źródło Nothing.

Firma Nothing zdecydowała się wyposażyć telefon w 6,7 calowy wyświetlacz o częstotliwości odświeżania do 120 Hz. Niestety nie podano jaką ekran będzie posiadał rozdzielczość. Jeśli zaś chodzi o aparaty, to smartfon ma posiadać trzy. Dwa z tyłu o rozdzielczości 50 megapikseli i jeden 24 Mpix z przodu. Będę one wspierane przez technologię TrueLens Engine, która ma zapewnić jak najlepszą jakość zdjęć.

Nothing Phone (2a) korzysta z systemu Nothing OS 2.5 opartego o Androida 14. Oczywiście smartfon został wyposażony w szereg funkcji, które zostały mienione poniżej:

Lista funkcji obsługiwanych przez Nothing Phone (2a). Źródło: Nothing. - Nothing Phone (2a) oficjalnie. Zgodnie z oczekiwaniami, to nie jest zwykły średniobudżetowy smartfon - wiadomość - 2024-03-05
Lista funkcji obsługiwanych przez Nothing Phone (2a). Źródło: Nothing.

Smartfon pojawi się na rynku w dwóch wariantach wyposażonych w 8+128 GB i 12+256 GB pamięci. Pierwszy z nich ma kosztować 1449 złotych , zaś drugi 1679 złotych. Smartfon w wersji czarnej będzie dostarczany już od 12 marca. Zaś na pozostałe warianty trzeba będzie poczekać co najmniej do 15 marca. Biały Nothing Phone (2a), będzie dostępny jedynie w wersji z 12+256 GB pamięci.

Poniżej możecie obejrzeć całą prezentację przygotowaną przez firmę Nothing.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Co oznacza symbol „N” na ekranie smartfonu i dlaczego aktywacja tej opcji może być przydatna?

Sony Xperia 1 VI już oficjalnie, można zamawiać go w przedsprzedaży. Smartfon kusi baterią oraz aparatami

Gry z otwartym światem w 60 klatkach na sekundę: YouTuber podkręca Switcha i pokazuje, na co teoretycznie stać tę technologię

Kim jest Larry Ellison, „geniusz”, który przewidział spadek formy Apple bez Steve'a Jobsa i który jest już bogatszy niż Jeff Bezos?

Idealny kontroler dla wymagających graczy nie istnieje? Genesis Mangan 400 to ciekawa propozycja dla osób szukających gamepada