Nokia zawalczy z Amazonem w sądzie

Nokia wytoczyła pozew Amazonowi oraz HP. Dotyczy on naruszenia szeregu patentów na technologie streamingu video.

rozrywka
Agnieszka Adamus4 listopada 2023
Źrodło fot. Unsplash | Thibault Penin

Ostatnie dni mijają pod znakiem pozwów sądowych. Zaledwie wczoraj pisaliśmy o sporze Samsunga z chińskim producentem BOE. Teraz okazuje się na drogę sądową wkroczyła również Nokia. Wytoczyła ona pozwy dwóm firmom – Amazonowi oraz HP. Mają one bowiem nielegalnie korzystać z technologii opatentowanej przez fińską firmę.

Sprawa ma dotyczyć naruszenia patentów Nokii związanych ze streamingiem. Według pozwów złożonych w Stanach Zjednoczonych, Niemczech, Indiach, Wielkiej Brytanii oraz Europejskim Jednolitym Sądzie Patentowym, Amazon bezprawnie wykorzystali technologię streamingu. Lista technologii, które znajdują w posiadaniu fińskiej firmy jest dość długa i obejmuje:

1. Kodeki video – w tym H.264 (AVC) oraz H.266 (VVC).
  2. Szybkie przewijanie filmów z podglądem aktualnej sceny.

Nokia uważa, że opracowane przez nie technologie ułatwiły dynamiczny rozwój streamingu video. Dlatego też chcą czerpać zyski ze swojego dorobku. Nie jest to jednak możliwe, ponieważ firmy takie jak Amazon korzystają z niej bez zgody.

Amazon nie jest jednak jedyną firmą, z którą Nokia weszła na drogę sądową. Poinformowano również, że złożono również pozew adresowany do HP.

To nie pierwszy raz kiedy to Nokia walczyła o swoje patenty na streaming video. Na przestrzeni lat firma zawarła ugody z takimi gigantami jak Apple czy Samsung.

POWIĄZANE TEMATY: rozrywka Amazon Nokia

Agnieszka Adamus

Z GRYOnline.pl związana od 2017 roku. Zaczynała od poradników, a teraz tworzy głównie dla newsroomu, encyklopedii i promocji. Samozwańcza specjalistka od darmówek. Uwielbia strategie, symulatory, RPG-i i horrory. Ma też słabość do tytułów sieciowych. Spędziła nieprzyzwoicie dużo godzin w Dead by Daylight i Rainbow Six: Siege. Oprócz tego lubi oglądać filmy grozy (im gorsze, tym lepiej) i słuchać muzyki. Największą pasją darzy jednak pociągi. Na papierze fizyk medyczny. W rzeczywistości jednak humanista, który od dzieciństwa uwielbia gry.

Samsung Galaxy Z Fold 6 dostrzeżony w popularnym benchmarku

Tak wygląda przyszłość lotnictwa? Airbus prezentuje połącznie samolotu i helikoptera

UE przygląda się wyszukiwarce Bing i żąda od Microsoftu informacji na temat zagrożeń wynikających z wykorzystania AI

Windows 11 otrzyma wsparcie dla dwóch popularnych formatów