Najwydajniejsze smartfony w tym roku napędzi Snapdragon 8 Gen 4, chip zadebiutuje już w październiku

Qualcomm potwierdził, że już w październiku zadebiutuje na rynku nowy procesor Snapdragon 8 Gen 4. Chip otrzyma firmowe rdzenie Oryon oraz nowy układ NPU, dedykowany AI.

Marek Pluta29 lutego 2024
Źrodło fot. Unsplash | Camilo Jimenez

Qualcomm jest wciąż największym graczem na rynku procesorów do urządzeń mobilnych, a oferowane układy wciąż oferują wydajność przewyższającą chipy produkowane przez konkurencję. Firma chce utrzymać pozycję lidera, dlatego pracuje obecnie nad kolejną generacją procesora z serii Snapdragon 8, który jak oficjalnie potwierdzono, pojawi się na rynku już w październiku bieżącego roku.

Snapdragon 8 Gen 4 z nowymi rdzeniami

Don McGuire, szef działu marketingu Qualcomma poinformował, że nadchodzący Snapdragon 8 Gen 4 będzie jednak znacznie różnił się od poprzedniej generacji, opartej na rdzeniach Cortex. Tym razem producent zastosuje rdzenie Oryon, zaprojektowane przez kupioną kilka lat temu firmę Nuvii, które zastosowano już w chipie Snapdragon X Elite. Chip będzie miał sześć takich rdzeni wydajnościowych.

Z benchmarków, które niedawno wyciekły do sieci wynika, że nowe rdzenie zapewnią procesorowi dużo większą wydajność od poprzednika. Geekbench pokazał, że Snapdragon 8 Gen 4 zdobył 2845 punktów w operacjach jednowątkowych oraz 10 628 punktów w działaniach wykorzystujących wszystkie rdzenie. Dla porównania, Snapdragon 8 Gen 3 zdobył odpowiednio 2255 oraz 7110 punktów, a więc różnica jest znaczna.

Równie duże osiągi nowego procesora pokazuje benchmark AnTuTu, w którym CPU oraz GPU osiągnęły odpowiednio 802 689 oraz 1 330 057 punktów. Dla porównania, lider zestawienia tego benchmarka, jakim jest smartfon OnePlus 12, wyposażony w Snapdragona 8 Gen 3, zdobył odpowiednio 493 187 oraz 887 620 punktów. Oznacza to, że najnowszy chip Qualcomma na papierze jest o niemal 50% wydajniejszy od swojego poprzednika. Jeśli wyniki potwierdzą się w rzeczywistych zastosowaniach, będziemy mieli do czynienia z prawdziwą rewolucją.

Przedstawiciel Qualcomma wspomniał również o nowej jednostce NPU, zajmującej się działaniami związanymi ze sztuczną inteligencją. Nie zdradził wprawdzie żadnych jej szczegółów technicznych, ale również można oczekiwać usprawnień w zakresie wydajności, co pozwoli jeszcze lepiej wykorzystać w telefonie możliwości AI.

Oficjalna prezentacja Snapdragona 8 Gen 4 odbędzie się podczas corocznego wydarzenia Snapdragon Summit, które odbędzie się w październiku. Wówczas poznamy dokładną specyfikację techniczną i dowiemy się, w jakich smartfonach pojawi się najpierw.

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Samsung Galaxy S24 Ultra w końcu w cenie, która nie przyprawia o zawrót głowy. Ten smartfon to fotograficzna ekstraklasa i moje prywatne marzenie

A gdyby tak zjeść kod QR po jego użyciu? Naukowcy z Singapuru pracują nad nowymi zastosowaniami druku 3D

Czerwcowa ankieta Steam pokazuje sukces Nvidii. Skok popularności mobilnych kart RTX 4060

To całkiem niezłe słuchawki z ANC, ale mają kilka poważnych problemów. Recenzja Huawei FreeBuds 6i