Motorola rzuca wyzwanie Samsungowi i zapowiada smartfon wyposażony w sztuczną inteligencję

Motorola ogłosiła, że nadchodzący smartfon Moto X50 Ultra będzie wyposażony w funkcje wykorzystujące sztuczną inteligencję.

Kamil Cuber2 marca 2024
Źrodło fot. Unsplash | Rubaitul Azad.

Sztuczna inteligencja jest coraz chętniej wykorzystywana przez producentów sprzętu elektronicznego. Dotyczy to również urządzeń mobilnych. Przykładem tego może być Samsung, który wprowadził do swojego flagowego modelu Galaxy S24 funkcje AI pod nazwą Galaxy AI. Później pojawiły się informacje, że otrzymają je również inne modele.

Kilka dni temu Motorola wypuściła reklamę, która zawiera informacje, że nadchodzący Moto X50 Ultra będzie również wykorzystywał sztuczną inteligencję. Co ciekawe firma przygotowała materiał we współpracy z Formułą 1.

Niestety poza wiadomością o wprowadzeniu AI, firma nie udostępniła żadnych dokładniejszych informacji na temat funkcji jakie zamierza dodać. Może jednak oczekiwać, że Motorola zaimplementuje dość standardowy zestaw. Zaliczają się do niego między innymi funkcje pozwalające na podsumowywanie tekstu, tłumaczenie na żywo i narzędzia do edycji zdjęć oparte na sztucznej inteligencji.

Podobnie jest w przypadku specyfikacji. Jak na razie Motorola nie udostępniła, żadnych oficjalnych informacji.

Jeśli zaś chodzi o datę premiery to istnieje duże prawdopodobieństwo, że smartfon pojawi się na rynku w okolicach Grand Prix Chin F1. Wskazuje na to współpraca z Formułą 1 w trakcie tworzenia reklamy. Wspomniane wyścigi rozpoczynają się 21 kwietnia. Biorąc to pod uwagę, możemy założyć, że już wkrótce otrzymamy więcej informacji.

Co warto zaznaczyć, Moto X50 Ultra najprawdopodobniej ukaże się najpierw na rynku chińskim. Wskazuje na to zeszłoroczna premiera Moto X40, którego światowa premiera odbyła się później, po wprowadzeniu kilku poprawek.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Posiadacze X Premium nie będą mogli już ukrywać się przed światem

Stany Zjednoczone chcą zbanować chińskie samochody elektryczne

Windows 11 zacznie nam polecać aplikacje do zainstalowania

Android 15 w wersji beta już jest na Google Pixel; sprawdź co przynosi nowy system