Menedżer haseł Google - co to jest, jak działa i czy jest bezpieczny?

W tym artykule przyglądamy się z bliska Menedżerowi haseł Google. Opisujemy, jak działa to narzędzie, gdzie jest dostępne i jak z niego korzystać, a także sprawdzamy, czy jest ono bezpieczne.

Krystian Pieniążek11 lipca 2024
Źrodło fot. Dan Nelson | Unsplash

Firma Google oferuje swoim użytkownikom szereg narzędzi. Jednym z nich jest Menedżer haseł Google, który oferuje łatwy dostęp do danych logowania w rozmaitych serwisach i aplikacjach. W niniejszym artykule sprawdzamy, na ile jest on bezpieczny, a także opisujemy, jak z niego korzystać.

Menedżer haseł Google – co to jest i jak działa?

Jak sugeruje nazwa, Menedżer haseł Google to... po prostu menedżer haseł, czyli program, w którym zapisywane są nasze loginy oraz hasła, przede wszystkim do różnorodnych stron internetowych.

1. Menedżer haseł Google jest zintegrowany zarówno z aplikacją Google Chrome, jak i z aplikacjami mobilnymi na Androida, a także z programami przeznaczonymi na iOS.
  2. Jego cechą charakterystyczną jest bajecznie prosta obsługa – w momencie logowania w nowym miejscu, otrzymujemy komunikat z pytaniem, czy chcemy zapisać wykorzystane przez nas dane. Jeśli się zgodzimy, przy kolejnej wizycie zalogujemy się na swoje konto na danej stronie lub w określonym programie jednym kliknięciem (albo stuknięciem w ekran).
  3. Dodatkowo Menedżer haseł Google pozwala nam w prosty sposób zarządzać swoimi hasłami, a co za tym idzie – dodawać nowe do jego bazy danych, usuwać z niej niepotrzebne i niechciane, a także podglądać je w razie potrzeby.

Menedżer haseł Google – czy jest bezpieczny?

Firma Google przekonuje, że jej menedżer haseł jest nie tylko prosty w obsłudze, lecz również bezpieczny. To ostatnie jest kwestią między innymi:

1. Szyfrowania zapisywanych w nim danych (przez co nawet jeśli trafią one w niepowołane ręce, będą bezwartościowe dla złodzieja).
  2. Ochrony działającej w tle (dzięki niej możemy szybko reagować na kradzieże danych z serwisów i usług internetowych).
  3. Sugestiom dotyczącym siły haseł (program ocenia nasze hasła pod kątem ich siły i w razie potrzeby podsuwa nam lepsze propozycje).

Z drugiej strony przeciwnicy Menedżera haseł Google zwracają uwagę na fakt, że zapisywane w nim dane trafiają na serwery Google’a, które mogą być celem ataków hakerskich.

Menedżer haseł Google pozwala między innymi sprawdzić zapisane hasła pod kątem ich przejęć, ponownego użycia w różnych miejscach oraz siły. Źródło: własne.

Menedżer haseł Google – jak włączyć?

Aby uruchomić Menedżera haseł Google, należy:

1. Na komputerze – uruchomić program Google Chrome, kliknąć w symbol trzech kropek, widoczny obok paska adresu i przejść do „Ustawień”, otworzyć sekcję „Autouzupełnianie i hasła”, a następnie uruchomić „Menedżera haseł Google”.
  2. Na Androidzie – włączyć aplikację Google Chrome, stuknąć w widoczny obok paska adresu symbol trzech kropek i przejść do „Ustawień”, a następnie otworzyć „Menedżera haseł Google”.
  3. Na iOS – włączyć aplikację Google Chrome, stuknąć w symbol trzech kropek i uruchomić „Menedżera haseł”.

Krystian Pieniążek

Współpracę z GRYOnline.pl rozpoczął w sierpniu 2016 roku. Pomimo że Encyklopedia Gier od początku jest jego oczkiem w głowie, pojawia się również w Newsroomie, a także w dziale Publicystyki. Doświadczenie zawodowe zdobywał na łamach nieistniejącego już serwisu, w którym przepracował niemal trzy lata. Ukończył Kulturoznawstwo na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Prowadzi własną firmę, biega, uprawia kolarstwo, kocha górskie wędrówki, jest fanem nu metalu, interesuje się kosmosem, a także oczywiście gra. Najlepiej czuje się w grach akcji z otwartym światem i RPG-ach, choć nie pogardzi dobrymi wyścigami czy strzelankami.

Australijski sąd uznał, że Uber nie płaci swoim kierowcom i anulował dług podatkowy w wysokości 81 milionów dolarów

Epopeja Starlinera dobiegła końca. Statek Boeinga wrócił na Ziemię

Inżynier stworzył wolumetryczny wyświetlacz 3D i odpalił na nim Dooma

Łowca okazji kupuje PS2 na pchlim targu, by w domu z goryczą uświadomić sobie popełniony błąd