Mapy od Apple trafiły do przeglądarki. Na razie to wersja beta, ale może zagrozić Mapom Google

Użytkownicy komputerów zyskali właśnie dostęp do Map Apple, które do tej pory były dostępne wyłącznie na urządzeniach Apple. Nowa wersja beta działa w popularnych przeglądarkach, takich jak Safari, Chrome i Edge.

Krystian Łukasik26 lipca 2024
Źrodło fot. Tamas Tuzes Katai | Unsplash

Apple w końcu udostępniło Mapy Apple w przeglądarkach internetowych. Niestety, aplikacja jest wciąż w fazie beta testów.

Apple Maps wkracza do przeglądarek

Dotychczas Mapy Apple były dostępne wyłącznie na ich autoryzowanych urządzeniach, takich jak iPhone, iPad, Mac czy Apple Watch. Teraz, dzięki otwartej wersji beta, każdy może skorzystać z tej usługi na swoim komputerze, niezależnie od systemu operacyjnego. Wystarczy wejść na stronę beta.maps.apple.com za pomocą przeglądarki Safari, Chrome lub Edge.

Co oferuje Apple Maps w przeglądarce?

Wersja beta Map Apple oferuje większość funkcji znanych z aplikacji mobilnej. Można wyszukiwać interesujące nas lokacje, wyznaczać trasy oraz sprawdzać godziny otwarcia firm i inne dane szczegółowe. W przyszłości planowane jest dodanie kolejnych funkcji, takich jak Look Around, czyli odpowiednik Street View od Google.

Przykładowy widok przeglądarkowego interfejsu Apple Maps w wersji beta. | Źródło: Apple Maps
Obecny wygląd interfejsu przeglądarkowego Google Maps. | Źródło: Google Maps

Obecne problemy – dłuższe trasy

Niestety według relacji użytkowników, mapy Apple często wskazują dłuższe trasy niż Google. Różnice wynikają podobno z odmiennych algorytmów i źródeł danych, wykorzystywanych przez obydwa serwisy. Najprawdopodobniej, Google, dzięki ogromnej ilości informacji oraz danych od użytkowników, precyzyjniej analizuje sytuację na drogach, co przekłada się na krótsze i szybsze trasy.

Aplikacja Apple Maps preferuje główne drogi i autostrady, co nie zawsze jest optymalnym rozwiązaniem, zwłaszcza w miastach, gdzie Google sprawniej wykorzystuje dane o korkach i utrudnieniach. Internauci często raportują, że mapy Apple wskazują prostsze, lecz dłuższe trasy, pomijając mniejsze uliczki, które mogłyby skrócić podróż.

Czy Apple Maps może zagrozić Mapom Google?

Mapy Google od lat cieszą się ogromną popularnością i są uważane za najlepszą aplikację nawigacyjną. Jednak Apple Maps ma kilka atutów, które mogą przyciągnąć użytkowników. Przede wszystkim, Mapy Apple znane są z wysokiej jakości zdjęć satelitarnych oraz bardzo dobrej nawigacji po wielkich miastach, takich jak Nowy Jork. Wersja przeglądarkowa już w obecnej iteracji jest również bardzo intuicyjna i łatwa w obsłudze.

Apple planuje rozszerzyć dostępność swoich map w przeglądarkach na inne platformy i języki. Obecnie usługa jest dostępna tylko w języku angielskim, co może być barierą dla niektórych użytkowników, zwłaszcza w Polsce. Firma z pewnością będzie chciała to zmienić, aby zwiększyć zasięg swojej usługi.

Czy Mapy Apple mają szansę wyprzeć Mapy Google?

Mapy Google mają ugruntowaną pozycję na rynku i trudno będzie je zdetronizować. Jednak Apple Maps, jako pierwsza ma prawdziwy potencjał, by stać się poważnym konkurentem giganta z Mountain View. Jeśli Apple uda się przekonać użytkowników do swojej usługi, Mapy Google mogą stracić swoją popularność w przyszłości.

POWIĄZANE TEMATY: tech Internet Apple Google

Krystian Łukasik

Zawodowo skupia się na pisaniu wiadomości ze świata elektroniki oraz tłumaczeń opisów i instrukcji produktów specjalistycznych. Pasja do nowoczesnych technologii komputerowych oraz gamingu pozwala mu być ciągle na bieżąco z ewoluującymi trendami w tych dziedzinach. Jego zamiłowanie do języka angielskiego stało się fundamentem decyzji o podjęciu i ukończeniu studiów z filologii angielskiej.

AI w służbie modderów. Mieszkańcy Stardew Valley pełni życia i prawdziwi towarzysze z głębią w Skyrimie

Dragon Age: Veilguard za darmo w GeForce Now Ultimate? Jeśli Twój PC nie domaga, to niezła oferta

938 gigabitów na sekundę; sieć 6G jest aż 900 razy szybsza od 5G w testach

Ekspert sprawdził wszystkie popularne handheldy do gier i uważa, że wciąż brakuje bezpośredniego konkurenta Steam Decka