W trakcie targów MWC Lenovo zaprezentowało nietypowy laptop z przeźroczystym ekranem i dotykową klawiaturą.

Kamil Cuber26 lutego 2024
Źrodło fot. The Verge.

Dzisiaj rozpoczęły się targi Mobile World Congress w Barcelonie w Hiszpanii. W ich trakcie producenci mogą zaprezentować swoje najnowsze produkty oraz rozwiązania. Jednym z przedsiębiorstw, które się na to zdecydowało było Lenovo. Na wystawie firma pokazała laptop ThinkBook wyposażony w przeźroczysty ekran. I choć robi on niesamowite wrażenie, nasuwają się też pytania: kto i do czego mógłby wykorzystać taki wyświetlacz?

Zgodnie z informacjami udostępnionymi przez portal The Verge, omawiany laptop jest wyposażony w matrycę MicroLED o przekątnej 17,3 cala. Jest on w stanie zapewnić do 55% przeźroczystości, gdy obraz jest czarny. Jednak wartość ta zmienia się, gdy ekran rozświetla się. Jeśli zaś zadecydujemy się na wyświetlanie całkowicie białego obrazu, to traci on swoje właściwości.

Jak możecie zobaczyć, stojące za ekranem słoneczniki są dobrze widoczne, dzięki czemu można je łatwo szkicować. Źródło: The Verge. - Lenovo prezentuje laptop rodem z filmów sci-fi, wyposażony w przeźroczysty ekran i dotykową klawiaturę - wiadomość - 2024-02-26

To jednak nie jedyna wada wykorzystanego wyświetlacza. Zgodnie z wypowiedzią producenta posiada on dość rozczarowującą rozdzielczość zaledwie 720p. Jak jednak zaznacza dziennikarz The Verge, wyświetlany tekst miał być czytelny. Co warto zaznaczyć, mogła być ona jeszcze niższa. Gdyby Lenovo wykorzystało matrycę OLED spadłaby do 480p.

Kolejną nowością wprowadzoną w laptopie jest całkiem płaska dotykowa klawiatura. Wszystkie klawisze są na niej wyświetlane w trakcie pracy. Dodatkowo została ona zaprojektowana w taki sposób, aby można było z niej korzystać jak z tabletu graficznego. Wtedy oczywiście wyświetlanie klawiszy jest wyłączone i użytkownicy mogą korzystać z całego obszaru do rysowania. Trzeba przyznać, że takie rozwiązanie wydaje się bardzo nowoczesne. Jednak może być zbyt nowatorskie dla użytkowników przyzwyczajonych do standardowych klawiatur.

Oprócz tego producent wprowadził kilka funkcji opartych o AI. Na przykład korzystając z wbudowanej kamery można skanować obiekty, znajdujące się za ekranem. Następnie obrazy są wyświetlane na laptopie i mogą być dowolnie wykorzystywane.

Zdjęcie ukazujące różnicę pomiędzy czarnym a białym obrazem. Źródło: The Verge. - Lenovo prezentuje laptop rodem z filmów sci-fi, wyposażony w przeźroczysty ekran i dotykową klawiaturę - wiadomość - 2024-02-26
Zdjęcie ukazujące różnicę pomiędzy czarnym a białym obrazem. Źródło: The Verge.

Na koniec pozostaje poruszyć jedną kwestię: dla kogo miałby być przeznaczony ten laptop? Według firmy Lenovo mogliby z niego korzystać na przykład projektanci budynków. Dzięki przezroczystemu ekranowi mogli by bezproblemowo szkicować to co zwykle jest przysłonięte przez niego. Niestety prawdopodobnie nie będziemy mieli okazji przekonać się jak bardzo użyteczny mógłby być opisywany laptop, gdyż producent nie planuje wypuścić go na rynek konsumencki.

POWIĄZANE TEMATY: tech laptopy Lenovo MWC (targi)

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Zgłaszanie lotów dronem. Co należy wiedzieć?

Tesla Cybertruck w Polsce - Cybertruck Odyssey, sprowadzenie i rejestracja

AMD prezentuje dwa nowe procesory. Brak GPU w zamian za lepszą cenę

Apple Watch wygląda przy nim jak zabawka z odpustu. Przepiękny smartwatch Huawei dostępny w promocji, która odbierze Ci mowę

Google I/O pokazuje, że gigant oszalał na punkcie AI