Kolejny gigant prezentuje własne AI. Rufus od Amazona pomoże ludziom w zakupach

Amazon wypuścił na swoją dedykowaną aplikację mobilną nowego chatbota AI. Rufus ma funkcjonować jako asystent klienta.

Luna Jarosz13 lipca 2024
Źrodło fot. Christian Wiediger | Unsplash

W ostatni piątek Amazon wypuścił na swoją dedykowaną mobilną aplikację chatbota AI, który ma na celu oferować pomoc klientom odnośnie do zakupów. Asystent, nosi nazwę „Rufus” i jest obecnie dostępny wyłącznie dla użytkowników z USA. Jak to zwykle bywa w takiej sytuacji internauci szybko postanowili sprawdzić jak sprawuje się on w kwestii wykonywania swoich zadań.

Czym jest dokładnie Rufus?

Rufus działa w oparciu o wewnętrzny model językowy, który jest wyspecjalizowany w zakupach. Dzięki temu chatbot jest zdolny do odpowiadania na pytania klientów odnośnie do produktów, jakie możemy znaleźć w mobilnej aplikacji Amazon. Rufus potrafi porównywać, opisywać i dobierać produktu pod potrzeby użytkownika. Trzeba pamiętać, że pierwszy raz omawiany chatbot był zaprezentowany w lutym tego roku i przez cały ten czas do dnia premiery był rozwijany, aby jak najlepiej funkcjonować w aplikacji.

Trzeba jednak zaznaczyć, że Amazon nie ujawnił informacji, z jakich stron internetowych dane zostały wykorzystane w celu „tworzenia lepszych rekomendacji” przez Rufusa. Z uwagi na kontrowersje wokół chatbotów AI, tego typu działania korporacji niespecjalnie mogą się spotkać z aprobatą internautów. Wiadomo jednak, że częściowo Rufus był szkolony na podstawie katalogów produktów Amazon, opinii klientów oraz pytań i odpowiedzi społeczności.

Z testów, jakie zdążyli przeprowadzić użytkownicy wiemy, że Rufus potrafi pomagać klientom być na bieżąco z obecnymi trendami w modzie lub technologii. Chatbot AI potrafi również odnajdywać poprzednie zamówienia klientów i sprawdzać status ich dostawy. Eksperci z TechCrunch w swoich testach ustalili, że Rufus jest przyzwoitym asystentem do zakupów i w dużej mierze unikał kontrowersyjnych pytań niezwiązanych z zakupami w aplikacji.

Luna Jarosz

Pasjonatka konsol i komputerów. Obecnie pochłonięta rozwojem branży IT, poluje na nowinki technologiczne. Interesuje się również grami strategicznymi, ale lubi też pograć w Dark Souls. Swój czas poświęca także na gry e-sportowe. Jej hobby to kolekcjonowanie gier na PlayStation 2 i eksperymenty na owej konsoli w celu rozbudowy jej funkcjonalności. Przyjemność czerpie z naprawy komputerów. Wieczorami zaś przyszło jej spędzać czas na oglądaniu filmów, czy seriali anime. Kocha górskie klimaty i spacery wieczorami. Wielką radość sprawia jej czytanie książek fantasy.

AI w służbie modderów. Mieszkańcy Stardew Valley pełni życia i prawdziwi towarzysze z głębią w Skyrimie

Dragon Age: Veilguard za darmo w GeForce Now Ultimate? Jeśli Twój PC nie domaga, to niezła oferta

938 gigabitów na sekundę; sieć 6G jest aż 900 razy szybsza od 5G w testach

Ekspert sprawdził wszystkie popularne handheldy do gier i uważa, że wciąż brakuje bezpośredniego konkurenta Steam Decka