Już niedługo w Amazon Prime Video pojawią się reklamy

Już od przyszłego roku, Amazon Prime Video zacznie serwować subskrybentom reklamy w oglądanych filmach i serialach. Pozbycie się ich, będzie od nich wymagało uiszczenia dodatkowej opłaty.

rozrywka
Marek Pluta27 grudnia 2023
Źrodło fot. Amazon

Serwisom streamingowym przestają już wystarczać pieniądze z subskrypcji i zaczynają wprowadzać w życie nowe rozwiązania, które pozwalają znacznie zwiększyć ich przychody. Amazon poinformował właśnie swoich klientów o dacie wprowadzenia w życie nowego pomysłu, który z pewnością wielu nie przypadnie do gustu, gdyż oznacza zmuszenie ich do oglądania reklam.

Amazon Prime Video z reklamami

Pomysł wprowadzenia reklam do usługi streamingowej wbrew pozorom nie jest nowy, gdyż koncern informował o nim już we wrześniu bieżącego roku. Teraz po prostu ujawnił dokładnie kiedy się pojawią, a zaplanowano to na 29 stycznia przyszłego roku.

Amerykańska platforma, w e-mailu wysłanym do swoich klientów poinformowała, że reklamy „pozwolą nadal inwestować w atrakcyjne treści i zwiększać te inwestycje przez długi czas”. Oczywiście reklam będzie można uniknąć, jeśli użytkownik zdecyduje się dopłacić dodatkowe 2,99 dolara miesięcznie.

W ten prosty sposób amerykański gigant podwyższa cenę swojej usługi Amazon Prime, która dotychczas wynosiła 14,99 dolarów miesięcznie lub 139 dolarów rocznie. Teraz trzeba będzie zapłacić za nią niemal 18 dolarów miesięcznie, jeśli będzie chciało się uniknąć reklam w filmach i serialach. Oczywiście mówimy tu o subskrypcji Amazon Prime, która oprócz dostępu do serwisu filmowego, oferuje także szereg innych korzyści. Można bowiem zdecydować się na samą subskrypcję Prime Video, która obecnie kosztuje 8,99 dolarów miesięcznie, zaś od przyszłego roku, będzie dostępna za cenę niemal 12 dolarów, jeśli użytkownik zechce pozbyć się reklam.

Amazon tłumaczy swoją decyzję działaniami konkurencji, która także podnosi ceny subskrypcji, albo wprowadza reklamy do najtańszych abonamentów, chcąc w ten sposób zrekompensować rosnące koszty działalności. Reklamy są już obecne w najniższych pakietach takich platform jak Disney Plus, Hulu, Max, Netflix oraz Paramount Plus.

Dodam jeszcze, że w Polsce wciąż obowiązuje promocja, w ramach której roczny dostęp do usługi Amazon Prime, kosztuje 49 zł.

POWIĄZANE TEMATY: rozrywka Amazon

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

WhatsApp - personalizacja. Jak zmienić zdjęcie profilowe, nazwę grupy i tapetę? Odpowiadamy

Ładowarka do pada PS5. Czy jest w czym wybierać? Sprawdzamy

AI w służbie modderów. Mieszkańcy Stardew Valley pełni życia i prawdziwi towarzysze z głębią w Skyrimie

Dragon Age: Veilguard za darmo w GeForce Now Ultimate? Jeśli Twój PC nie domaga, to niezła oferta