Już niedługo na Amazonie kupicie także samochód; na pierwszy ogień Hyundai

Amazon rozszerzy ofertę sklepu online o samochody. Ich sprzedaż rozpocznie się już od przyszłego roku, a jako pierwsze będzie można kupić auta koreańskiej marki Hyundai.

moto
Marek Pluta17 listopada 2023
Źrodło fot. Amazon

Amazon jest sklepem online, w którym można kupić niemal wszystko, od książek po elektronikę użytkową. Firma potwierdziła, że już niebawem jej oferta zostanie rozszerzona, zaś klienci bez wychodzenia z domu będą mogli zakupić nowe auto. Planuje bowiem umożliwić dealerom sprzedaż samochodów za pośrednictwem swojej strony.

Amazon będzie sprzedawał samochody

Decyzja koncernu o wprowadzeniu aut do oferty, nie jest jednak dużym zaskoczeniem, gdyż przygotowywał się do tego od lat. Jakiś czas temu uruchomiono bowiem cyfrowy showroom, w którym klienci mogą wyszukiwać interesujące ich pojazdy oraz porównywać ich parametry. Dotychczas nie mogli ich jednak kupować bezpośrednio od Amazonu, lecz musieli udać się w tym celu do salonów danych marek. W sklepie dostępne były natomiast inne produkty motoryzacyjne, w tym także części zamienne.

Możliwość zakupu samochodu przez Internet, pojawi się już na początku przyszłego roku. Klienci będą mogli nabyć nowy pojazd bez wychodzenia z domu, a następnie odebrać go u lokalnego dealera lub zlecić mu jego dostarczenie pod wybrany adres. Sklep zapewni konsumentom możliwość wyszukania aut dostępnych w ich okolicy, wyboru interesującego ich modelu, a następnie jego zakupu, z wykorzystaniem preferowanej metody płatności i finansowania.

Andy Jassy, dyrektor generalny Amazonu, potwierdził, że pierwszą z marek, która zaoferuje klientom swoje auta za pośrednictwem sklepu internetowego, będzie Hyundai. Jego pojawienie się na nowej platformie handlowej jest częścią współpracy obu firm, w ramach której w autach koreańskiego giganta, od 2025 roku będzie dostępny głosowy asystent Alexa. Ułatwi on korzystanie ze najważniejszych funkcji, dostępnych na pokładzie, takich jak sterowanie klimatyzacją czy multimediami.

Na razie nie wiadomo czy inni producenci również zdecydują się oferować klientom samochody w taki właśnie sposób.

POWIĄZANE TEMATY: moto Amazon

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

„Stworzyliśmy potwora” - hiszpańska modelka zarabia do 10 000 euro miesięcznie, ale nie jest prawdziwa

WhatsApp z nową funkcją AI zapamięta szczegóły, którymi dzielisz się w rozmowie

Gracz ma problemy z przegrzewającym się PS5. Okazuje się, że mieszka zbyt blisko morza

PS5 Pro będzie lepsze niż PS4 Pro w momencie premiery; twierdzi deweloper