Jeśli chcesz wyczyścić komputer, pod żadnym pozorem nie rób tego w ten sposób

W sieci pojawiło się nagranie, rzekomo promujące specjalistyczne narzędzie do czyszczenia elektroniki. Jednak lepiej dwa razy zastanowić się nad jego użyciem.

Kamil Cuber25 maja 2024
Źrodło fot. Unsplash | Giorgio Trovato.

Po kilku latach korzystania z komputera, zapewne większość z was spotkała się z problemem zakurzonych podzespołów. W sieci można znaleźć wiele poradników jak można próbować je wyczyścić. A na rynku dostępnych jest wiele akcesoriów, które mogą ułatwić ten proces. Czasem jednak producenci mogą pójść o krok za daleko podczas projektowania specjalistycznych urządzeń. Przykładem tego może być odkurzacz, którego nagranie pojawiło się kilka dni temu na portalu Reddit. Pochodzi ono rzekomo z japońskiego kanału zakupowego QVC.

Jak możemy zobaczyć na powyższym nagraniu, omawiany odkurzacz posiada zakończenie w postaci kilkudziesięciu cienkich rurek. Możemy domyślać się, że w teorii miały być one na tyle elastyczne aby wsuwać się w trudno dostępne miejsca i zbierać z nich kurz. Niestety prawdopodobnie nie wszystko poszło zgodnie z planem. Prowadzący w trakcie czyszczenia płyty po prostu wbija rurki pomiędzy delikatne elementy elektroniczne. Wynikiem tego część z nich prawdopodobnie uległa uszkodzeniu, na co wskazuje ich dość znaczne wygięcie.

W komentarzach pod filmem pojawiło się wiele różnych wypowiedzi. W większości użytkownicy Reddita mieli nadzieję, że to jedynie żart. I możliwe, że tak właśnie było. Choć materiał wygląda podobnie jak te emitowane na programie QVC to jednak w ofercie firmy nie pojawia się takie urządzenie do czyszczenia. Podejrzenia wzbudza także zachowanie prowadzących. Niestety na jego podstawie nie można w pełni potwierdzić, że to był jedynie żart, gdyż Japońskie reklamy mocno odbiegają od europejskich standardów.

Jednak równie prawdopodobne jest, że firma wycofała je w pewnym momencie. A ktoś zapisał sobie fragment reklamy, która była kiedyś emitowana. Użytkownik o nicku lolerwoman stwierdził, że czyszczona płyta pochodziła z telewizora lampowego. Może to oznaczać, że reklama była nakręcona wiele lat temu.

POWIĄZANE TEMATY: tech komputer Reddit

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Potwierdzenie tożsamości Vinted - tłumaczymy, o co chodzi

Ochrona Kupujących Vinted - jak działa i co należy wiedzieć?

Naukowcom udało się odkryć najstarszą supernową. Pomógł w tym teleskop Webba

Hakerzy wzięli na cel brytyjskie szpitale. Odwołano ponad 800 operacji

Prywatność schodzi na coraz dalszy plan. Google Chrome dostanie funkcję, która będzie analizować historię przeglądania