Jak korzystać z ChatGPT 4? Odpowiadamy

W niniejszym artykule podpowiadamy, jak skorzystać z ChataGPT 4, pokazujemy różnice pomiędzy nim, a ChatemGPT-4o i ChatemGPT-4o Mini czy wreszcie opisujemy, co dają nam płatne plany od OpenAI w kwestii dostępnych wersji jej flagowego narzędzia.

Krystian Pieniążek19 sierpnia 2024
Źrodło fot. BoliviaInteligente | Unsplash

ChatGPT-4 to w chwili pisania tych słów najbardziej zaawansowany model językowy od firmy OpenAI. Oprócz jego pełnej wersji, dostępnej odpłatnie dla użytkowników planów Plus oraz Team, producent przygotował jego dwa alternatywne wydania dostępne za darmo. W niniejszym artykule opisujemy, jak skorzystać z każdej z nich.

ChatGPT 4 – jak korzystać?

Od maja 2024 roku, aby skorzystać z ChataGPT-4 nie musimy sięgać do portfela. Jego specjalne wersje, czyli ChatGPT-4o i ChatGPT-4o Mini, zostały udostępnione za darmo wszystkim chętnym.

1. ChatGPT-4o jest zoptymalizowany pod kątem efektywności, kosztów i prędkości działania; jak jednak zapewnia firma OpenAI, jednocześnie udało jej się zachować „wysoką jakość generowanego tekstu”.
  2. ChatGPT-4o Mini jest dodatkowo zredukowaną wersją ChataGPT-4o, stworzoną, by zminimalizować pochłaniane zasoby. Choć wiąże się to z pewnymi ograniczeniami, sprawdzi się w prostszych zadaniach, w których zależy nam przede wszystkim na szybkości.

Aby skorzystać z ChataGPT-4o, wystarczy wejść na stronę chatgpt.com lub skorzystać z dedykowanej aplikacji (Google Play, App Store) i zacząć „rozmowę” z chatbotem. Warto przy tym pamiętać, że:

1. W przypadku ChataGPT-4o obowiązuje ścisły limit wiadomości, po którego wyczerpaniu musimy zaczekać 5 godzin do zresetowania licznika.
  2. W tym czasie jesteśmy zmuszeni do korzystania z prostszej wersji ChatGPT-4o Mini.

ChatGPT Plus i Team – co dają?

Alternatywnie możemy sięgnąć do portfela, by opłacić plan Plus (kosztujący 20 dolarów miesięcznie, czyli w przeliczeniu około 80 zł) bądź plan Team (wyceniony na 25 dolarów za osobę miesięcznie, co w przeliczeniu daje kwotę rzędu 100 zł).

W ramach planu Plus zyskujemy:

1. Dostęp do pełnej wersji ChataGPT-4.
  2. Zwiększone limity w ChacieGPT-4o.
  3. Wcześniejszy dostęp do nowych funkcji.
  4. Możliwość dokonywania zaawansowanej analizy danych, przesyłania plików i przeglądania sieci.
  5. Integrację z generatorem obrazu DALL-E.
  6. Możliwość tworzenia i korzystania z niestandardowych modeli językowych.
Bardziej zaawansowani użytkownicy ChataGPT mogą sięgnąć do portfela. Źródło: ChatGPT | OpenAI. - Jak korzystać z ChatGPT 4? Odpowiadamy - wiadomość - 2024-08-19

Plan Team zawiera natomiast wszystko to, co oferuje plan Plus, a także dodatkowo podniesione limity dla modeli GPT-4 i GPT-4o i zaawansowane funkcje pokroju udostępniania swoich modeli GPT w obszarze roboczym bądź konsoli administratora do zarządzania tym ostatnim.

Krystian Pieniążek

Współpracę z GRYOnline.pl rozpoczął w sierpniu 2016 roku. Pomimo że Encyklopedia Gier od początku jest jego oczkiem w głowie, pojawia się również w Newsroomie, a także w dziale Publicystyki. Doświadczenie zawodowe zdobywał na łamach nieistniejącego już serwisu, w którym przepracował niemal trzy lata. Ukończył Kulturoznawstwo na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Prowadzi własną firmę, biega, uprawia kolarstwo, kocha górskie wędrówki, jest fanem nu metalu, interesuje się kosmosem, a także oczywiście gra. Najlepiej czuje się w grach akcji z otwartym światem i RPG-ach, choć nie pogardzi dobrymi wyścigami czy strzelankami.

Ekspert testujący monitory do gier mówi, że te 3 cechy mają największe znaczenie

Wszystko, co warto wiedzieć o płatnościach Blikiem

„Jaka jest najlepsza budżetowa karta graficzna do gier?” Społeczność odpowiada

Wielka awaria PlayStation Network - nie da się korzystać z usług Sony na PS5 i PS4 [Aktualizacja #2]