iPhone 16 będzie nadal mieć nieziemsko wolny port USB; producent pozostaje przy starym standardzie

Apple kontynuuje przechodzenie swoich swoich smartfonów na standard USB-C, jednak w nowym modelu firma nie planuje w tej kwestii żadnej rewolucji. Prędkość transferu danych pozostanie na niezmienionym poziomie.

Marek Pluta11 września 2024
Źrodło fot. Apple

Podczas zorganizowanego w poniedziałek wydarzenia „Its Glowtime”, Apple potwierdziło, że nowy iPhone 16 również będzie dysponował portem USB-C. Niestety producent nie chce wprowadzać żadnych zmian i pozostawi go tak jak było dotychczas. Oznacza to, że tańsze modele wciąż dysponują wolniejszym standardem USB 2, natomiast wersje Pro, zaoferują użytkownikom standard USB 3.

iPhone 16 wciąż z wolnym portem USB

Apple od wielu lat oferowało we własnych urządzeniach standard Lightning, jednak Unia Europejska wymusiła na amerykańskim koncernie przejście na dużo popularniejszy i bardziej przyjazny użytkownikom standard USB-C. Zmiana została wprowadzona po raz pierwszy w modelu iPhone 15, w którym amerykański koncern zastosował tę technologię w wersji USB 2.0, umożliwiającą przesyłanie danych z prędkością do 480 Mbps. Droższe modele Pro, otrzymały natomiast standard USB-C 3.2 Gen 2, zapewniający transfer do 10 Gb/s.

Wielu fanów marki liczyło więc na to, że model iPhone 16 dostanie nowocześniejszy standard, znacznie skracający czas przesyłania plików. Tak się jednak nie stało. Jak informuje serwis WCCF TECH, Apple pozostawiło tę kwestię bez zmian.

Szybsze przesyłanie danych zarezerwowane dla droższych modeli

Modele iPhone 16 oraz 16 Plus, nadal posiadają więc port w standardzie USB 2, zapewniający prędkość transferu sięgającą 480 Mbps. Natomiast droższy 16 Pro oraz 16 Pro Max, podobnie jak poprzednicy, dysponują standardem USB 3.1 Gen 2, pozwalającym przesyłać pliki z prędkością do 10 GB/s.

Tutaj sprawdzisz ceny smartfonów Apple

Mogłoby się wydawać, że zmiana w postaci wyposażenia wszystkich wariantów nowej serii w 8 GB RAM zakończy już podział na lepsze oraz gorsze modele. Najwyraźniej nie dotyczy to jednak wszystkich aspektów konfiguracji nowego sprzętu i właściciele tańszych modeli, nadal mogą czuć na tym polu nieco poszkodowani. Być może szybszy wariant standardu USB, pojawi się dopiero w kolejnej generacji smartfona.

Ten materiał nie jest artykułem sponsorowanym. Jego treść jest autorska i powstała bez wpływów z zewnątrz. Część odnośników w materiale to linki afiliacyjne. Klikając w nie, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji. Dziękujemy!

POWIĄZANE TEMATY: mobile Apple smartfony iPhone

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Po 14 latach na Macu po raz pierwszy ponownie użył Windowsa - oto wrażenia i wnioski

Zaktualizuj BIOS, jeśli masz jeden z tych procesorów AMD, poprawę zauważysz gołym okiem

Porównanie rozmiarów PS5 Pro: Nowa konsola jest niespodziewanie mała

Sony już pracuje nad PS6, nie zabraknie w niej najważniejszej funkcji