Hakerzy wzięli na cel brytyjskie szpitale. Odwołano ponad 800 operacji

Wielka Brytania stanęła w obliczu poważnego kryzysu w służbie zdrowia, spowodowanego atakiem hakerskim na firmę Synnovis, dostawcę usług patomorfologicznych dla kilku dużych szpitali w Londynie. Atak ransomware sparaliżował działalność firmy, prowadząc do odwołania setek operacji i wizyt ambulatoryjnych, a także zakłóceń w badaniach krwi i transfuzjach.

Krystian Łukasik16 czerwca 2024
Źrodło fot. Mika Baumeister | Unsplash

Wielka Brytania 3 czerwca stanęła w obliczu poważnego kryzysu w służbie zdrowia, spowodowanego atakiem hakerskim na kluczową instytucję medyczną. W wyniku cyberataku odwołano ponad 800 planowanych operacji oraz 700 wizyt ambulatoryjnych.

Celem ataku stała się firma Synnovis, wcześniej znana jako Viapath oraz GSTS Pathology. Jest to organizacja zajmująca się świadczeniem usług patomorfologicznych dla kilku dużych szpitali w Londynie, w tym Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust oraz King's College Hospital NHS Foundation Trust. Usługi patologiczne są niezwykle ważne dla diagnozowania i leczenia wielu chorób, dlatego atak hakerski na Synnovis miał poważne konsekwencje dla brytyjskiej służby zdrowia.

Niespodziewany atak ransomware

Atak, który sparaliżował Synnovis, to tzw. ransomware. Polega on na tym, że hakerzy włamują się do systemów komputerowych ofiary i szyfrują jej dane, uniemożliwiając do nich dostęp. Następnie żądają okupu za dostarczenie klucza deszyfrującego. W przypadku Synnovis hakerzy posłużyli się oprogramowaniem o nazwie Qilin, które jest znane z atakowania różnych organizacji na całym świecie.

Skutki ataku

Atak ransomware na Synnovis spowodował poważne zakłócenia w pracy szpitali, które korzystały z usług tej firmy. Oprócz odwołanych operacji i wizyt, problemy dotyczą również badań krwi i transfuzji. Chociaż oddziały ratunkowe i izby przyjęć działają normalnie, pacjenci wymagający bardziej specjalistycznej opieki muszą liczyć się z opóźnieniami.

Sytuacja ta jest szczególnie trudna dla pacjentów, którzy czekają na zabiegi chirurgiczne. Wielu z nich musiało przełożyć swoje operacje na później, co wiąże się ze stresem i niepewnością. Brak dostępu do usług patologicznych może opóźnić diagnozę i leczenie, co w niektórych przypadkach może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia pacjentów.

King's College Hospital NHS Foundation Trust w Londynie. Jedna z placówek medycznych dotknięta atakiem hakerskim. | Źródło: King’s College Hospital NHS Foundation Trust

Brytyjskie władze medyczne są świadome powagi sytuacji i podejmują działania mające na celu złagodzenie skutków ataku. NHS (National Health Service), czyli brytyjska służba zdrowia, zapewniła, że pacjenci zostaną poinformowani o wszelkich zmianach w ich planowanych wizytach i operacjach. Ponadto, NHS Blood and Transplant zaapelował do dawców krwi, zwłaszcza tych z grupą krwi 0, o oddawanie krwi, aby uzupełnić zapasy, które zostały uszczuplone w wyniku ataku.

Ofiarą ataku jest nie tylko Synnovis, ale przede wszystkim pacjenci, którzy muszą zmagać się z konsekwencjami tego cyberprzestępstwa.

Perspektywy na przyszłość

Przywrócenie pełnej funkcjonalności systemów Synnovis może zająć kilka miesięcy. W międzyczasie szpitale muszą znaleźć alternatywne sposoby świadczenia usług patologicznych, aby zminimalizować negatywny wpływ ataku na pacjentów. Władze medyczne będą musiały również wyciągnąć wnioski z tego incydentu i wzmocnić zabezpieczenia systemów komputerowych w instytucjach medycznych, aby zapobiec podobnym atakom w przyszłości.

POWIĄZANE TEMATY: tech hakerzy

Krystian Łukasik

Zawodowo skupia się na pisaniu wiadomości ze świata elektroniki oraz tłumaczeń opisów i instrukcji produktów specjalistycznych. Pasja do nowoczesnych technologii komputerowych oraz gamingu pozwala mu być ciągle na bieżąco z ewoluującymi trendami w tych dziedzinach. Jego zamiłowanie do języka angielskiego stało się fundamentem decyzji o podjęciu i ukończeniu studiów z filologii angielskiej.

Microsoft Teams pod lupą UE. Aplikacja ma naruszać przepisy antymonopolowe

Chińska pasjonatka sprzętu komputerowego przetestowała wirującą metodę chłodzenia procesora, ale lepiej nie próbujcie tego w domu

Zapamiętajcie moje słowa: dzięki tej promocji zdalnie sterowany wentylator kolumnowy Zelmer będzie hitem wakacji 2024

Nothing powoli odsłania kolejne karty o nowych urządzeniach. CMF Phone 1 może mieć zdejmowaną obudowę