Google zwolniło cały zespół YouTube Music. W tle spór o warunki pracy

Związek zawodowy Alphabet poinformował, że cały zespół odpowiedzialny za YouTube Music został zwolniony.

rozrywka
Kamil Cuber3 marca 2024
Źrodło fot. Unsplash | Alex Dudar.

W ostatnim czasie branżę technologiczną nawiedza fala masowych zwolnień. W większości przypadków według firm są one wynikiem nadmiernego zatrudniania osób w okresie pandemii koronawirusa. Wtedy wiele przedsiębiorstw decydowało się pozyskiwanie nowych osób. Jednak obecnie firmy wolą stawiać na większą wydajność.

Dotyczy to również gigantów na rynku. Przykładem tego może być Google, które w piątek zwolniło cały zespół odpowiedzialny za YouTube Music. Co ciekawe, firma nie przyznaje się do tego, że faktycznie to zrobił.

Co warto zaznaczyć, informacja o zwolnieniach przyszła na kilka godzin przez głosowaniem rady miasta Austin w którym zespół ma siedzibę. W jego trakcie urzędnicy mieli głosować nad uchwałą wzywającą firmę Google do negocjacji ze związkiem zawodowym Alphabet. Do tej pory amerykański gigant odmawiał rozmów z zrzeszeniem pracowników.

Zgodnie z informacjami udostępnionymi przez Business Insider, konflikt pomiędzy zespołem YouTube Music, a firmą Alphabet trwał już od dłuższego czasu. Głównie dotyczył on niskich wynagrodzeń. Jednak pracownicy naciskali również na zaakceptowanie przez Google opcji pracy zdalnej. Potwierdza to zorganizowany w 2023 roku protest.

Według pracowników, wiele osób miało otrzymywać wynagrodzenie w wysokości 19 dolarów na godzinę oraz dostęp do minimalnych świadczeń. W związku z tym część z nich podejmowała się pracy na kilku stanowiskach, aby móc w ogóle się utrzymać.

Na temat zwolnień wypowiedziała się również firma Google. Według niej nikt nie został przedterminowo zwolniony. A obecne wydarzenia są skutkiem standardowego wygaśnięcia umowy. Co ciekawe firma ogłosiła, że za zakończenie zatrudnienia pracowników odpowiada firma Cognizant, a nie Google. Tak opisuje to rzecznik przedsiębiorstwa:

Umowy z naszymi dostawcami w całej firmie rutynowo kończą się w naturalnym terminie wygaśnięcia, który został uzgodniony z Cognizant.

Niestety firma Cognizant nie wypowiedziała się na ten temat.

Jak na razie nie wiadomo jak sprawa może się zakończyć. Jednak biorąc pod uwagę nastawienie Google do rozmów to ciężko oczekiwać pozytywnego zakończenia dla zespołu YouTube Music.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Wyciekł benchmark chipu Apple M4. Szykuje się wydajnościowa rewolucja

Pozycja Google zagrożona? OpenAI planuje stworzyć własną wyszukiwarkę

Według Microsoftu 61 proc. pracowników w Polsce wykorzystuje AI w codziennej pracy

Ex-flagowa Motorola w tej promocji to prawdopodobnie najbardziej opłacalny smartfon na świecie. Ona wręcz pożera konkurencję