Dzięki tej sztuczce, całkowicie za darmo, zapiszesz tysiące gigabajtów filmów w chmurze ze smartfona

Istnieje prosta metoda, żeby całkowicie bezpłatnie zapisać swoje filmy ze smartfona w chmurze. Cały sposób jest wyjątkowo prosty i potrzebny do tego będzie największy serwis wideo na świecie.

Zbigniew Woźnicki14 marca 2024
Źrodło fot. Taan Huyn; Unasplash.com; 2021

Kamery w smartfonach pozwalają już nie tylko utrwalać sceny z życia w dobrej jakości przy pomocy fotografii. Nagrywane filmy często także potrafią zrobić niesamowite wrażenie. Problemem jest jednak ilość miejsca, jaka jest potrzebna do ich przechowywania. Na szczęście, jeśli nie jesteś w stanie zapłacić za miejsce w chmurze, a pamięć telefonu jest bliska wyczerpaniu, to jest na to bardzo prosta metoda.

Zachowaj gigabajty filmów w chmurze

Żeby zyskać dostęp do teoretycznie nieograniczonej chmury, potrzebne będzie konto Google. Prawdopodobnie ma je każdy, a jest ono wymagane, ponieważ do realizacji planu wymagany jest YouTube. To właśnie największa platforma do udostępniania filmów posłuży za przechowalnię najcenniejszych filmów. Wystarczy w smartfonie włączyć aplikację YouTube i na dole ekranu wybrać ikonę plusa w kółku, która oznacza dodanie nowego materiału.

Kolejnym krokiem jest oczywiście przekazanie dostępu aplikacji do filmów zapisanych na urządzeniu. Po wykonaniu tego kroku należy wybrać, jakie materiały będą miały trafić na YouTube. Teraz czas na bardzo istotny punkt. Po zatwierdzeniu, jaki materiał wideo ma zostać udostępniony, pojawi się nowe okno szczegółów. W nim należy zmienić widoczność filmu z publicznego na prywatny.

W ten sposób dane nagranie będzie widoczne tylko dla ciebie oraz dla osób, które otrzymają specjalny link. Nikt inny nie będzie miał dostępu do nagrania, a ty bezpłatnie możesz w ten sposób udostępnić teoretycznie nieograniczoną ilość różnorodnych treści wideo. Będą dostępne do momentu, aż Google, do którego należy YouTube, nie zbankrutuje, a na razie się na to nie zapowiada.

Nie dla każdego powyższa metoda jest optymalna, ponieważ nie dotyczy dosłownego przechowywania nagrać w chmurze. Prywatne udostępnianie na YouTube może być jednak bardzo dobrą alternatywą, zwłaszcza dla osób, które lubią nagrywać w wysokich rozdzielczościach, co zajmuje sporo miejsca. Dzięki temu można bardzo łatwo dzielić się wybranymi filmami z bliskimi.

POWIĄZANE TEMATY: tech Internet streaming / chmura

Zbigniew Woźnicki

Przygodę z publicystyką i pisaniem zaczął w serwisie Allegro, gdzie publikował newsy związane z grami, technologią oraz mediami społecznościowymi. Wkrótce zawitał na GRYOnline.pl i Filmomaniaka, pisząc o nowościach związanych z branżą filmową. Mimo związku z serialami, jego serce należy do gier wszelakiego typu. Żaden gatunek mu nie straszny, a przygoda z Tibią nauczyła go, że niebo i muzyka w grach są całkowicie zbędne. Przed laty dzielił się swoimi doświadczeniami, moderując forum mmorpg.org.pl. Uwielbia ponarzekać, ale oczywiście konstruktywnie i z umiarem. Na forum pisze pod ksywką Canaton.

Dell miał paść ofiarą ataku hakerskiego. Wykradziono dane 49 milionów klientów

Potężny powerbank Anker 737 w promocji, która zapiera dech w piersi. 140 W sprawi, że Twoja Motorola będzie naładowana w mgnieniu oka

ASUS potwierdził, że kolejna konsola ROG Ally nadchodzi. Już dziś stream z tej okazji [Aktualizacja]

Kolejny krok w walce z dezinformacją. TikTok zacznie oznaczać treści generowane przez AI