Darmowa platforma zakupowa Temu oskarżona o bycie „złośliwym oprogramowaniem„. Ponoć może „hackować” smartfony i szpiegować użytkowników

Platforma Temu została oskarżona o szpiegowanie i hackowanie użytkowników. Pozew przeciw firmie PDD Holdings został złożony przez prokuratora generalnego stanu Arkansas, Tima Griffina.

Kamil Cuber27 czerwca 2024
Źrodło fot. Temu.

Oglądając firmy na YouTube lub przeglądając platformy społecznościowe, zapewne natknęliście się na reklamy sklepu Temu. Chińska marka dzięki oferowaniu, w teorii bardzo korzystnych cen oraz agresywnemu marketingowi, przebiła się do świadomości użytkowników. Obecnie jest jedną z najpopularniejszych platform zakupowych. Jak się jednak okazuje, aplikacja Temu może stanowić zagrożenie dla swoich użytkowników. Wskazuje na to pozew, złożony przez prokuratora generalnego stanu Arkansas, Tima Griffina. Jego zdaniem platforma korzystała ze szkodliwych praktyk handlowych i szpiegowała użytkowników.

Zgodnie z informacjami udostępnionymi na portalu The Verge, aplikacja Temu może modyfikować ustawienia prywatności w smartfonach. W teorii dzięki temu platforma mogła zbierać dane, do których zazwyczaj nie miałaby dostępu. Dodatkowo Temu miało nakłaniać swoich użytkowników do podawania danych, które nie były wymagane. Przykładem tego może być choćby konieczność zezwolenia na dostęp do lokalizacji podczas przesyłania zdjęć. Tak opisał to w pozwie Tim Griffin:

Temu podszywa się pod platformę zakupów online, ale jest to niebezpieczne złośliwe oprogramowanie, które potajemnie przyznaje sobie dostęp do praktycznie wszystkich danych na telefonie komórkowym użytkownika.

Rozsądny konsument założyłby, że pozwolenie na lokalizację ogranicza się do korzystania z przesyłania zdjęć. Zezwolenie rozciąga się jednak na dowolny moment, w którym użytkownik korzysta z aplikacji Temu.

Poza tym firma Apple także ostrzegła, że aplikacja Temu zawiera szkodliwe oprogramowanie. Przedstawiciel amerykańskiego giganta miał stwierdzić, że sklep już wielokrotnie naruszył obowiązujące zasady ochrony prywatności.

To nie jest pierwszy raz, gdy chińska platforma zakupowa zostaje oskarżona o szpiegowanie. W zeszłym roku dość głośna stała się sprawa aplikacji Pinduoduo, która wykradała dane użytkowników. Jak można było się spodziewać, po wykryciu zagrożenia, sklep szybko zniknął z oferty Google Play. Należy przy tym zaznaczyć, że za Pinduoduo oraz Temu odpowiada ta sama firma PDD Holdings. Początkowo przedsiębiorstwo miało swoją siedzibę w Chinach. Dopiero w zeszłym roku przeniosło ją do Irlandii.

POWIĄZANE TEMATY: tech pozwy i procesy sądowe Temu

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Ten laptop to biały kruk, a szkoda, bo jest fantastyczny. HP Omen z kartą NVIDIA RTX 3070 Ti to sprzęt, który warto kupić, zwłaszcza w tej promocji Media Markt

Nie fotowoltaika czy pompy ciepła, a alkohol? Polscy naukowcy mają ciekawy pomysł na ogniwa paliwowe

Wydajna karta graficzna za grosze? Społeczność PC wybrała najbardziej opłacalne modele w 2024 roku

Intel wycofuje procesory Core i9-12900KS i procesory Core 10. generacji, to zmierzch ery technologii 14 nm