Czy można mieć Messengera bez Facebooka i jak to zrobić? Opisujemy krok po kroku

W niniejszym artykule opisujemy szczegółowo, jak korzystać z Messengera bez Facebooka. Pokazujemy, jak zarejestrować nowe konto Messenger i odpowiadamy na pytanie o możliwość rozdzielenia istniejącego konta Facebook/Messenger.

rozrywka
Krystian Pieniążek12 września 2024
Źrodło fot. Alexander Shatov | Unsplash

Historię konieczności łączenia kont Facebook i Messenger śmiało można opisać jako „to skomplikowane”. Choć w latach 2019-2024 było to konieczne, począwszy od 2024 roku ponownie można korzystać z Messengera bez konta na FB. W tym poradniku omawiamy, jak to zrobić.

Jak założyć konto Messenger bez konta FB?

Aby założyć konto w Messengerze bez zakładania konta na Facebooku, należy:

1. Pobrać aplikację Messenger z Google Play, App Store lub ze strony Messenger.com (znajdziemy tam wersję na PC i Maca), a następnie zainstalować ją oraz uruchomić.
  2. Na ekranie powitalnym wybrać opcję „Utwórz nowe konto”, a następnie „Rozpocznij”.
  3. Dalej możemy zdecydować o korzystaniu z Messengera bez Facebooka.
  4. W kolejnym kroku musimy jeszcze potwierdzić decyzję o rezygnacji do połączenia Messengera z Facebookiem.
  5. Dalej nie pozostaje nam nic innego, jak przejść przez standardowy proces rejestracji, podążając za wskazówkami wyświetlanymi na ekranie.
O tym, że nie chcemy łączyć naszego konta Messenger z Facebookiem możemy zdecydować w trakcie rejestracji. Źródło: własne / Messenger.

Messenger a dezaktywowane konto FB

Warto odnotować, że jeżeli dezaktywowaliśmy konto na Facebooku, nasze połączone z nim konto Messenger i tak pozostanie aktywne.

1. Zalogowanie się na nie przy pomocy adresu e-mail oraz hasła, z którego korzystaliśmy do logowania na Facebooka, nie spowoduje ponownej aktywacji nasze konta na portalu społecznościowym firmy Meta.
  2. Dopiero całkowite usunięcie konta na Facebooku pociągnie za sobą również usunięcie powiązanego z nim konta w Messengerze.

Czy można odpiąć konto Messenger od konta FB?

Niestety firma Meta nie pozwala nam rozdzielić messengerowego konta od naszego profilu na Facebooku. Co prawda w ustawieniach Messengera możemy zdecydować o zmianie sposobu korzystania z Messengera, jednak próba zdecydowania się na użytkowanie tego komunikatora bez Facebooka kończy się wyświetleniem monitu o konieczności założenia nowego konta. Cała procedura wygląda następująco:

1. Uruchamiamy aplikację Messenger.
  2. Przechodzimy do ustawień i wybieramy „Prywatność i bezpieczeństwo”.
  3. W sekcji „Uprawnienia” wybieramy „Messenger z Facebookiem”, a następnie – „Zarządzaj sposobem korzystania z Messengera”.
  4. Na kolejnym ekranie możemy wybrać, czy chcemy nadal korzystać z Messengera z kontem na Facebooku, czy też chcemy utworzyć nowe konto w Messengerze.
  5. Jeśli zdecydujemy się na to drugie, przejdziemy przez standardowy proces rejestracji nowego konta.
Firma Meta pozwala nam zdecydować o sposobie korzystania z Messengera. Źródło: własne / Messenger.

Polecamy Twojej uwadze również następujące artykuły:

1. Jak wylogować się z Messengera?
  2. Jak sprawdzić usunięte wiadomości na Messengerze?
  3. Szyfrowane czaty Messenger - co to jest i jak działa?

Krystian Pieniążek

Współpracę z GRYOnline.pl rozpoczął w sierpniu 2016 roku. Pomimo że Encyklopedia Gier od początku jest jego oczkiem w głowie, pojawia się również w Newsroomie, a także w dziale Publicystyki. Doświadczenie zawodowe zdobywał na łamach nieistniejącego już serwisu, w którym przepracował niemal trzy lata. Ukończył Kulturoznawstwo na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Prowadzi własną firmę, biega, uprawia kolarstwo, kocha górskie wędrówki, jest fanem nu metalu, interesuje się kosmosem, a także oczywiście gra. Najlepiej czuje się w grach akcji z otwartym światem i RPG-ach, choć nie pogardzi dobrymi wyścigami czy strzelankami.

Bardzo cichy i chłodny Radeon, który spisuje się znakomicie w natywnym 1440p i dobrze w 4K. Top do 3000 złotych

Czy Steam Deck działa z PS5 Remote Play? Sprawdzamy

Wibrująca mata Razer Freyja może być rewolucją w gamingu

Steam Deck - jak zrobić factory reset? Opisujemy krok po kroku