CEO firmy Nvidia wierzy, że za 10 lat AI wygeneruje każdy piksel w grze w czasie rzeczywistym

Jensen Huang podczas ostatniej prezentacji podkreślił rolę, jaką w przyszłości będzie spełniała technologia DLSS. Za 10 lat może być zintegrowana z AI o takich możliwościach, że będzie w stanie generować obraz z gry.

gaming
Arkadiusz Strzała22 marca 2024
Źrodło fot. CNET, YouTube

Jensen Huang, szef Nvidii uważa, że już za 10 lat gry mogą być tworzone przez AI, gdzie każdy piksel będzie generowany w przez nią w czasie rzeczywistym. Podczas przemówienia na GTC 2024 objawił swoje przypuszczenia, dotyczące niedalekiej i tej nieco odleglejszej przyszłości sztucznej inteligencji w produkcjach. Jednocześnie podkreślił, że na pewno nie wystarczy wpisać jedno polecenie, aby powstało wirtualne dzieło.

Gry tworzone przez AI

Możliwości sztucznej inteligencji stale rosną. Najnowsze wersje technologii DLSS (Deep Learning Super Sampling) polegają na uczeniu maszynowym. Jensen Huang uważa, że to właśnie w tej funkcji leży przyszłość tworzenia gier. Jego zdaniem za kilka lat DLSS może być tak zaawansowane i zintegrowane z AI, że samo zajmie się renderowaniem gry w oparciu o silnik zaprojektowanej aplikacji.

Nie wierzę, że sztuczna inteligencja będzie tworzyć gry w sposób, w którym po prostu napiszesz akapit o tworzeniu gry cyberpunkowej, a potem wyjdzie coś tak dobrego, jak Cyberpunk 2077. Myślę, że, powiedzmy, DLSS 10 w dalekiej przyszłości będzie całkowicie neuronowym systemem renderowania, który będzie współpracował z silnikiem gry na różne sposoby, a dzięki temu będzie bardziej wciągający i piękniejszy – Jensen Huang, CEO Nvidii.

Szef Nvidii podczas przemówienia zaprezentował także układy GPU Blackwell i pokazał demo AI NPC zatytułowane Covert Protocol. DLSS w wersji 1.0 zadebiutował w 2019 roku. Obecna trzecia wersja systemu to przede wszystkim inteligentne skalowanie rozdzielczości w oparciu o algorytmy AI. Na razie jest sposobem na osiągnięcie wysokiej wydajności i najwyższych detali. Z czasem rola tej funkcji może być znacznie większa, jeśli stanie się tak, jak mówi Jensen Huang. Biorąc pod uwagę tempo rozwoju technologii, na wersję z numerkiem „10”, możemy poczekać jeszcze wiele lat.

Karty graficzne kupisz w sklepie MediaExpert

Ten materiał nie jest artykułem sponsorowanym. Jego treść jest autorska i powstała bez wpływów z zewnątrz. Część odnośników w materiale to linki afiliacyjne. Klikając w nie, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji. Dziękujemy!

Arkadiusz Strzała

Swoją przygodę z pisaniem zaczynał od własnego bloga i jednego z wczesnych forum (stworzonego jeszcze w technologii WAP). Z wykształcenia jest elektrotechnikiem, posiada zamiłowanie do technologii, konstruowania różnych rzeczy i rzecz jasna – grania w gry komputerowe. Obecnie na GOL-u jest newsmanem i autorem publicystyki, a współpracę z serwisem rozpoczął w kwietniu 2020 roku. Specjalizuje się w tekstach o energetyce i kosmosie. Nie stroni jednak od tematów luźniejszych lub z innych dziedzin. Uwielbia oglądać filmy science fiction i motoryzacyjne vlogi na YouTube. Gry uruchamia głównie na komputerze PC, aczkolwiek posiada krótki staż konsolowy. Preferuje strategie czasu rzeczywistego, FPS-y i wszelkie symulatory.

Pozycja Google zagrożona? OpenAI planuje stworzyć własną wyszukiwarkę

Według Microsoftu 61 proc. pracowników w Polsce wykorzystuje AI w codziennej pracy

Ex-flagowa Motorola w tej promocji to prawdopodobnie najbardziej opłacalny smartfon na świecie. Ona wręcz pożera konkurencję

Gracz spełnia marzenie o własnej kafejce internetowej; wspiera go społeczność i otrzymuje darowizny oraz kierownicę wyścigową w prezencie