Apple zatrudnia inżynierów Microsoftu. Plotki o nowej konsoli

Czy Apple pracuje nad własną konsolą do gier? Niestety nie ma na to dowodów, choć niektórzy twierdzą, że firma z Cupertino pozyskuje inżynierów z działu Xboxa, co jest dość interesujące.

Arkadiusz Strzała26 stycznia 2022
W SKRÓCIE:
  • reporter serwisu Windows Central twierdzi, że Apple może znów pracować nad własną konsolą.

Pojawiły się niepotwierdzone informacje, lub może lepiej powiedzieć – domysły, jakoby Apple miało pracować nad własną konsolą do gier. Reporter Jez Corden z serwisu Windows Central powiedział w jednym z ostatnich podcastów, że firma z nadgryzionym jabłuszkiem w logo przejmuje inżynierów Xboxa, by korzystać z ich doświadczeń w pracy nad własną platformą do grania:

Słyszałem przez jakiś czas, że Apple podbiera inżynierów Xboxa, aby stworzyć własną konsolę. Wiem, że dawniej Apple badało możliwości tworzenia konsol do gier wideo. I nie wiem, czy będzie to VR, czy coś związanego z metaverse lub coś innego w tym stylu...

Oferty konsol Xbox Series X w serwisie Allegro

Faktycznie Apple ma w swojej historii debiut na rynku konsol, niestety niezbyt udany (tylko 42 tys. sprzedanych egzemplarzy Bandai Pippin). Jez Corden dodaje w dalszej części:

Nie wiem, czy to dojdzie do skutku, nie wiem, czy już to anulowali, bo Apple bada tonę rzeczy. Nie czerpię z wybitnych źródeł, nie mam dokumentów, nie mam zdjęć, to tylko coś, co słyszałem.

W takim razie trudno to uznać nawet za przeciek. Jednak perspektywa konsoli od Apple wydaje się całkiem interesująca, przynajmniej dla mnie. Być może kolejny gracz na konsolowym rynku miałby pozytywny wpływ na dostępność i ceny urządzeń do grania. Tylko oby tym razem było to coś bardziej udanego.

Warto przeczytać cały artykuł o konsolach, których raczej nie oglądaliśmy pod swoimi telewizorami:

Arkadiusz Strzała

Swoją przygodę z pisaniem zaczynał od własnego bloga i jednego z wczesnych forum (stworzonego jeszcze w technologii WAP). Z wykształcenia jest elektrotechnikiem, posiada zamiłowanie do technologii, konstruowania różnych rzeczy i rzecz jasna – grania w gry komputerowe. Obecnie na GOL-u jest newsmanem i autorem publicystyki, a współpracę z serwisem rozpoczął w kwietniu 2020 roku. Specjalizuje się w tekstach o energetyce i kosmosie. Nie stroni jednak od tematów luźniejszych lub z innych dziedzin. Uwielbia oglądać filmy science fiction i motoryzacyjne vlogi na YouTube. Gry uruchamia głównie na komputerze PC, aczkolwiek posiada krótki staż konsolowy. Preferuje strategie czasu rzeczywistego, FPS-y i wszelkie symulatory.

Aktualizacja do Xiaomi HyperOS ląduje na niedrogim smartfonie z 2021 roku

Xiaomi 15 czyli nadchodzący flagowiec z HyperOS może zadebiutować w październiku

To był mój ostatni telefon ze świata, którego już nie ma i jeden z gwoździ do trumny Nokii. E52 kończy właśnie 15 lat

Lenovo LOQ vs Legion - opisujemy różnice

Jak zmienić hasło na Facebooku?