AMD Radeon RX 8000: wszystkie informacje i plotki na temat specyfikacji, wydajności, premiery i nie tylko

Premiera nowych kart AMD powinna nastąpić za parę miesięcy. Co już wiemy na chwilę obecną o ich specyfikacji, wydajności i cenie?

Krystian Łukasik19 września 2024
Źrodło fot. Thomas Foster | Unsplash

Od premiery ostatniej generacji kart graficznych AMD minęły już dwa lata. W świecie technologii to cała wieczność, dlatego oczekiwania wobec nadchodzącej serii Radeon RX 8000 dosyć duże. Co wiemy na ten moment?

Specyfikacja: co potencjalnie kryje się pod maską?

Sercem nowych Radeonów będzie architektura RDNA 4, a konkretnie dwa układy graficzne: Navi 48 i Navi 44. Navi 48 ma być tym mocniejszym z dwójki, ale nie oczekujmy, że AMD będzie konkurować z Nvidią w segmencie high-end. Firma skupia się na kartach ze średniej i wyższej półki, co może być rozczarowaniem dla entuzjastów najwyższej wydajności.

Na podstawie informacji zebranych przez dziennikarzy z portali GameStar oraz PCGamesN, mamy wstępny pogląd jak mogą wyglądać modele z serii RX 8000:

1. RX 8800 XT (Navi 48): Możliwe, że będzie to najmocniejsza karta w serii z 256-bitowym interfejsem pamięci, 64 MB pamięci podręcznej L3 i VRAM o prędkości 20 Gbps. Taktowanie rdzenia pozostaje tajemnicą, ale przecieki sugerują, że może ono wynosić około 2100 MHz.
  2. RX 8700 XT (Navi 48): O tym modelu wiemy najmniej. Możliwe, że będzie to nieco słabsza wersja RX 8800 XT, ale dokładne specyfikacje pozostają nieznane. Spekuluje się 192-bitowy interfejs pamięci, 48 MB pamięci podręcznej L3 i VRAM o prędkości 19 Gbps.
  3. RX 8600 XT i RX 8600 (Navi 44): Te karty będą prawdopodobnie skierowane do graczy ze średniej półki cenowej. Szczegóły dotyczące ich specyfikacji są jeszcze bardziej skąpe. Możemy jedynie założyć, że będą to modele z 128-bitowym interfejsem pamięci, 32 MB pamięci podręcznej L3 i VRAMie o prędkości 18 Gbps.

Musimy jednak pamiętać, że informacje te pochodzą z nieoficjalnych źródeł i mogą ulec zmianie. AMD może nas jeszcze zaskoczyć, zarówno pozytywnie, jak i negatywnie.

Jaka wydajność?

Niestety, na razie trudno powiedzieć czy nowa generacja kart graficznych AMD przyniesie ze sobą rewolucje. Wczesne testy prototypu Navi 48 sugerują, że jego wydajność może być zbliżona do obecnego Radeona RX 7900 XT. To nie jest zła wiadomość, ale też nie powala na kolana, biorąc pod uwagę, że mówimy o nowej generacji.

Karty graficzne z marki AMD Radeon kupisz tutaj

AMD obiecuje jednak znaczną poprawę wydajności Ray Tracingu, co może być kluczowe dla graczy, którzy chcą cieszyć się realistycznymi efektami świetlnymi w najnowszych tytułach. Takie informacje mają sens, szczególnie w kontekście najnowszego sprzętu gamingowego Sony – PlayStation 5 Pro zaopatrzonego w podzespoły AMD, który obiecuje właśnie między innymi znaczną poprawę w renderowaniu efektów związanych z Ray Tracingiem (Intersect Double Ray Tracing).

Kiedy nowe Radeony trafią na rynek?

Oficjalna prezentacja serii RX 8000 najpewniej nastąpi na targach CES 2025 w styczniu. Sprzedaż najmocniejszych modeli, opartych na Navi 48, miałaby ruszyć wkrótce potem, prawdopodobnie jeszcze w pierwszym kwartale 2025 roku. Karty z Navi 44 pojawiłyby się później, najprawdopodobniej w drugim kwartale.

Niestety cena pozostaje jedną z niewiadomych kwestii. AMD celuje w segment średniej i wyższej półki, więc ceny nie powinny być astronomiczne. Szacuje się, że najmocniejszy model może kosztować około 600 euro (około 2500 złotych bez VAT), co z pewnością będzie bardzo atrakcyjną propozycją w porównaniu do konkurencji.

Ten materiał nie jest artykułem sponsorowanym. Jego treść jest autorska i powstała bez wpływów z zewnątrz. Część odnośników w materiale to linki afiliacyjne. Klikając w nie, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji. Dziękujemy!

POWIĄZANE TEMATY: tech karty graficzne AMD Radeon

Krystian Łukasik

Zawodowo skupia się na pisaniu wiadomości ze świata elektroniki oraz tłumaczeń opisów i instrukcji produktów specjalistycznych. Pasja do nowoczesnych technologii komputerowych oraz gamingu pozwala mu być ciągle na bieżąco z ewoluującymi trendami w tych dziedzinach. Jego zamiłowanie do języka angielskiego stało się fundamentem decyzji o podjęciu i ukończeniu studiów z filologii angielskiej.

Nowe Huawei Watch zaprezentowane. Mamy polskie ceny, specyfikację i dostępne warianty

AMD chce zaatakować Intela procesorami Ryzen 200

Czy zbyt mocny zasilacz w komputerze może zaszkodzić? Odpowiedź społeczności zaskakuje

Apple zgłoszone do UOKIK za dyskryminację polskich użytkowników i łamanie dyrektywy 2005/29/WE

AMD: Czy AM4 jest nadal warte zachodu, czy też powinieneś od razu kupić AM5?