8bitDo Ultimate vs. Xbox Controller - który pad jest lepszy? Sprawdzamy

W niniejszym poradniku porównujemy ze sobą kontroler Xbox i pada 8bitDo Ultimate. Staramy się odpowiedzieć na pytanie, których z nich może być lepszy.

gaming
Krystian Pieniążek12 października 2024
Źrodło fot. 8bitDo

Gracz stojący przed wyborem pada dla siebie, często sprowadza decyzję do wybrania jednego z dwóch kontrolerów – xboksowego pada wyprodukowanego przez Microsoft albo kontrolera Ultimate firmy 8bitDo. W tym artykule sprawdzamy, jakie są najczęściej podnoszone za i przeciw względem tych padów.

Pad Xbox czy 8bitDo Ultimate – najważniejsze różnice

1. Różnice pomiędzy padem 8bitDo Ultimate a kontrolerem Xbox widać już na pierwszy rzut oka. Choć firma 8bitDo zdecydowała się na asymetryczne rozmieszczenie gałek analogowych, wzbogaciła swój kontroler o dodatkowy przycisk na środku (pomiędzy „krzyżakiem” a prawym grzybkiem analogowym).
  2. Szukając drugiej różnicy pomiędzy tymi dwoma kontrolerami, wystarczy obrócić pada. Wówczas to naszym oczom ukażą się dwa dodatkowe, programowalne przyciski, których próżno szukać w kontrolerze Xbox.
  3. Zaglądając do specyfikacji technicznej, można zapoznać się z kolejną różnicą pomiędzy omawianymi kontrolerami. Gałki analogowe pada 8bitDo Ultimate robią bowiem użytek z tak zwanego efektu Halla; do wykrywania ruchów drążka pady te wykorzystują specjalne czujniki pola magnetycznego. W praktyce ma to zapobiegać występowaniu tak zwanego „dryfowania” analogów.
  4. 8bitDo Ultimate jest również bardziej wszechstronnym kontrolerem, gdyż współpracuje nie tylko z komputerami osobistymi, konsolami Xbox i urządzeniami mobilnymi, lecz również z Nintendo Switch.
  5. I wreszcie z racji innej budowy, 8bitDo Ultimate leży w dłoniach inaczej niż pad Microsoftu.
  6. Ostatnią różnicą pomiędzy tymi padami jest cena. Podczas gdy bezprzewodowy kontroler Xbox Series kosztuje około 260-270 zł, za pada 8bitDo Ultimate musimy zapłacić około 299 zł; niemniej w zestawie z nim znajdziemy również ładowarkę.
Drążki analogowe wykorzystujące efekt Halla to jedna z największych zalet pada 8bitDo Ultimate. Źródło: 8bitDo. - 8bitDo Ultimate vs. Xbox Controller - który pad jest lepszy? Sprawdzamy - wiadomość - 2024-10-11

8bitDo Ultimate vs. pad Xbox – który kontroler jest lepszy?

Choć powyższe porównanie zdaje się przemawiać na korzyść pada 8bitDo Ultimate, w praktyce wyłonienie zwycięzcy jest nieco bardziej skomplikowane. Zapoznając się z opiniami użytkowników (chociażby na forum Reddit) o padzie 8bitDo Ultimate, można bowiem natknąć się na wzmianki o jego:

1. „Dziwacznej ergonomii”;
  2. „Śliskich” drążkach analogowych;
  3. Mniej dokładnym „krzyżaku”;
  4. Problematycznych spustach.

Z drugiej strony wyżej wspomniany efekt Halla, dodatkowe przyciski czy ładowarka w zestawie są niekwestionowanymi zaletami pada 8bitDo Ultimate.

Odpowiedź na pytanie postawione w tytule zależy więc od indywidualnych potrzeb i preferencji użytkownika, a także m.in. tego, czy jest on w stanie potencjalnie poświęcić ergonomię na rzecz szerszego wachlarza możliwości.

Polecamy Twojej uwadze również następujące artykuły:

1. Jak podłączyć pada PS5 do PC?
  2. Jak podłączyć pada PS4 do PC? Opisujemy krok po kroku i pokazujemy rozwiązania problemów

Krystian Pieniążek

Współpracę z GRYOnline.pl rozpoczął w sierpniu 2016 roku. Pomimo że Encyklopedia Gier od początku jest jego oczkiem w głowie, pojawia się również w Newsroomie, a także w dziale Publicystyki. Doświadczenie zawodowe zdobywał na łamach nieistniejącego już serwisu, w którym przepracował niemal trzy lata. Ukończył Kulturoznawstwo na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Prowadzi własną firmę, biega, uprawia kolarstwo, kocha górskie wędrówki, jest fanem nu metalu, interesuje się kosmosem, a także oczywiście gra. Najlepiej czuje się w grach akcji z otwartym światem i RPG-ach, choć nie pogardzi dobrymi wyścigami czy strzelankami.

Ten robot ma Cię przytulić i pocieszyć. Casio prezentuje futrzastego kompana

Internauta skarży się, że wymiana karty graficznej nie poprawiła wydajności komputera. Społeczność podaje prawdopodobne przyczyny

Możesz teraz zagrać w Baldur's Gate 3 jako ryba

AMD Ryzen 7 9800X3D nadchodzi. Wyciekła specyfikacja i potencjalna data premiery najnowszego CPU